Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αξιώσεις των βιομηχάνων για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Η ηγεσία του ΣΕΒ προκρίνει το μοντέλο που εφαρμόστηκε από τη χούντα του Πινοτσέτ στη Χιλή και ζητά από την κυβέρνηση Σημίτη να αποφύγει τις προεκλογικές παροχές

«Τα μέτρα που θα παρθούν για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι υπεύθυνα και μακροχρόνια». Τη θέση αυτή πήρε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανακαλώντας στην τάξη τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ο οποίος για προεκλογικούς λόγους άφησε να εννοηθεί ότι με το μεγάλο πακέτο για το ασφαλιστικό δε θα θιγούν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση να μην αιφνιδιάσει με τις αποφάσεις της, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής , σχολιάζοντας ουσιαστικά την εκτίμηση του Γ. Παπαντωνίου ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος έχει βελτιωθεί από το 1995, «εξήγησε» με νόημα ότι την πορεία του ασφαλιστικού πρέπει κανείς να την εξετάζει σε ένα φάσμα εικοσιπενταετίας και όχι συγκρίνοντας μια χρονιά με μια άλλη.

Από τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς και όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη, η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έκρυψε τις προτιμήσεις της και- ούτε λίγο ούτε πολύ - κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το ασφαλιστικό σύστημα της Χούντας του Πινοτσέτ στη Χιλή και της συντηρητικής κυβέρνησης του Κάρλος Μένεν στην Αργεντινή. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να θέσουν ακόμη και ζήτημα επανεξέτασης της ασφάλισης των αλλοδαπών εργαζομένων.

Το προεδρείο του ΣΕΒ επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα μπει στην ΟΝΕ. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις πολυεθνικών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος υποστήριξε ότι το κλίμα θα είναι ευνοϊκότερο από την ώρα που θα γίνει η ένταξη στην ΟΝΕ «υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην πραγματική σύγκλιση».

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, ο Ι. Στράτος είπε ότι οι μεγάλες αυξήσεις του τελευταίου διαστήματος επιβαρύνουν κυρίως τη χημική βιομηχανία και τις μεταφορές. Ο ίδιος άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση της φορολογίας των καυσίμων για τις επιχειρήσεις τους.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιβράβευσε τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων του Μάαστριχτ που με ευλάβεια εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρόσθεσε όμως ότι παραμένει οξύ το πρόβλημα της ανεργίας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ σχετικά με την προεκλογική παροχολογία συνέστησαν στα δύο μεγάλα κόμματα να μην προχωρήσουν σε προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις που «δεν είναι προς όφελος της οικονομίας μετά τις εκλογές».

Το ΕΒΕΑ αξιώνει από τώρα δεσμεύσεις

Πιο προωθημένες και περισσότερο προκλητικές, σε σχέση με αυτές της ηγεσίας του ΣΕΒ, είναι οι θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου. Απηχώντας τις θέσεις και απόψεις των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί με επιστολή του τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να δεσμευτούν από τώρα - πριν τις εκλογές - ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσουν με τόλμη στη λήψη «πακέτου» νέων αντιλαϊκών μέτρων που θεωρούνται... αναγκαία «για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», όπως το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση της φορολογίας κλπ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί συγκεκριμένα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τοποθετηθούν «με τρόπο σαφή και δεσμευτικό σε μια σειρά ζητήματα» για το αν στηρίζουν τα αιτήματα - αξιώσεις της ηγεσίας των εμποροβιομηχάνων, που οι ίδιοι διατυπώνουν σαν «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για να βελτιωθεί το περιβάλλον δράσης των επιχειρηματιών». Μεταξύ άλλων οι εμποροβιομήχανοι απαιτούν:

α) Τη μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και του συνολικού βάρους της φορολογίας με τολμηρές πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση περιορισμού της κρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατάργηση των διοικητικών και νομοθετικών ρυθμίσεων,μείωση της φορολογίας κλπ.

β) Την αναδιαμόρφωση των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου χρέους, μέσω της ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων (σ.σ. για κοινωνικούς σκοπούς) και αυξήσεις των δαπανών για δημόσιες υποδομές. Φτάνουν στο σημείο, να προτείνουν ακόμη και ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσοκομείων, με πρόσχημα τον περιορισμό της... σπατάλης του δημόσιου χρήματος.

γ) Την «αντιμετώπιση του ασφαλιστικού» με την πλήρη ανατροπή των μέχρι σήμερα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, αξιώνουν μέτρα για τη μείωση των μελλοντικών υποχρεώσεων (σ.σ. του κράτους μέσω του προϋπολογισμού) για συντάξεις, την επέκταση της χρήσης παράλληλων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και την αύξηση της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στο θέμα αυτό, μέμφονται τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων ότι μέχρι σήμερα έδειξαν ατολμία στη λήψη των... επώδυνων πολιτικών αποφάσεων για το θέμα του ασφαλιστικού.

δ) Την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, με τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και την αύξηση των φορολογικών απαλλαγών και άλλων προνομίων.

ε) Τη «σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων (...) ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον». Με απλά λόγια, ζητούν μέτρα ώστε η παρεχόμενη δημόσια Παιδεία να εξασφαλίζει εξειδικευμένη φτηνή εργατική δύναμη στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Και σαν επίλογο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν στις παραπάνω - και όχι μόνο - αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων, «να παρουσιάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτάσεις για τη μετα - ΟΝΕ εποχή» με το επιχείρημα πως «η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι η έγκρισή τους από το εκλογικό σώμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ