Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικός Οκτώβρης

«Αποκαθήλωση» του Τζον Χριστοφόρου
«Αποκαθήλωση» του Τζον Χριστοφόρου
Δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις ανοίγουν τις πύλες τους στα μέσα του φθινοπώρου στην Αθήνα, με δημιουργίες του Σαλβαντόρ Νταλί και έργα του Ελληνα ζωγράφου της διασποράς, Τζον Χριστοφόρου.

Με την έκθεση έργων του διάσημου σουρεαλιστή Ισπανού ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί, εγκαινιάζει στις 23 Οκτώβρη τη νέα εκθεσιακή του περίοδο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4). Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο - Κέντρο Τέχνης Reina Sofia της Μαδρίτης και το Ιδρυμα Γκαλά - Σαλβαντόρ Νταλί. Παρουσιάζεται μια γενική επισκόπηση του έργου του μεγάλου ζωγράφου, καλύπτοντας όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τη δεκαετία του 1980. Θα εκτεθούν τριάντα πίνακες και ένα γλυπτό του Νταλί, έργα τα οποία θα παραχωρηθούν από τα δύο συνεργαζόμενα ιδρύματα για διάστημα τριών μηνών. Το κέντρο βάρους της έκθεσης εστιάζεται στην ιδιόμορφη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Σ. Νταλί και ο τίτλος της βασίζεται στο έργο του «Ιδιομορφίες». Με το έργο αυτό, ο καλλιτέχνης σχολιάζει σκωπτικά την εκκεντρική προσωπικότητά του και το μύθο που την περιβάλλει - αλλά και τους μύθους της ανθρωπότητας, από τους οποίους συχνά ο ίδιος άντλησε την έμπνευσή του. Οπως σημειώνει η υπεύθυνη του Ιδρύματος Γκαλά - Σαλβαντόρ Νταλί, Μόντσε Αγέρ, η μακρά και έντονα δημιουργική σταδιοδρομία του ζωγράφου απέδωσε «μια ζωγραφική λογοτεχνίζουσα, σχολαστική, δεξιοτεχνική και παραγωγική, με εικονογραφικά στοιχεία που προέρχονται από τον ίδιο κόσμο του Νταλί, από τις εμμονές και τους μύθους του πάνω από εξήντα χρόνια ενός έργου υπερπλήρους από αντικείμενα φορτισμένα με συμβολισμό, τοποθετημένα σε τοπία μοναχικά, σχεδιασμένα με βαθιά γνώση της τέχνης και της προοπτικής και μια ασυνήθιστη κυριαρχία της ζωγραφικής τεχνικής». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Ιανουάριο του 2003.

«Ιδιομορφίες» του Σ. Νταλί
«Ιδιομορφίες» του Σ. Νταλί
«Ανθρωποι: οι Πεπτωκότες Αγγελοι», είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του Ελληνα ζωγράφου της διασποράς, Τζον Χριστοφόρου, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών «το εργοστάσιο» (Πειραιώς 256, Ρέντης). Στην ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, εκτίθενται 90 συνολικά έργα, κυρίως μεγάλων διαστάσεων, αντιπροσωπευτικά δείγματα από την πολύχρονη παρουσία του καλλιτέχνη στον εικαστικό χώρο.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που διατρέχει τα έργα του ζωγράφου από την πρώτη περίοδο της δουλιάς του, ξεκινώντας από το 1947, μέχρι σήμερα, έχει η ιστορικός Τέχνης, Μαριλένα Καρρά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον κατάλογο: «Πρόκειται για μία ζωγραφική που δε φοβάται το χρώμα, αλλά ούτε την απουσία του. Το μαύρο και τα σκοτεινά χρώματα που πολύ συχνά κυριαρχούν στη ζωγραφική του δεν ταυτίζονται για το ζωγράφο με τη μονοδιάστατη έννοια του θανάτου, αλλά περισσότερο με το παιχνίδι του ήλιου και της σκιάς, τόσο γνώριμο στον καλλιτέχνη με τις μεσογειακές καταβολές».

Ο Τζον Χριστοφόρου γεννήθηκε το 1921 στο Λονδίνο από Ελληνες γονείς που κατάγονταν από τη Σμύρνη και παππού, από την πλευρά της μητέρας του, γλύπτη. Μέσα από μια περιπετειώδη πορεία, κατά την οποία χάνει διαδοχικά και τους δύο γονείς του, φτάνει το 1930 στην Αθήνα. Από το 1935 και για τρία χρόνια, σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, ενώ το 1938 φεύγει για το Λονδίνο, όπου και εγκαθίσταται. Το 1946, ο Τ. Χριστοφόρου ανακαλύπτει τη μοντέρνα τέχνη και έκτοτε αφιερώνει τη ζωή του στη ζωγραφική. Μένει και εργάζεται στο Παρίσι, στο Λονδίνο και πάλι στο Παρίσι, όπου εγκαθίσταται το 1956 και ζει έως σήμερα. Εργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης. Η έκθεση στο «εργοστάσιο» θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνουμε ότι από τις 12 Οκτωβρίου θα παρουσιάζονται 12 έργα του Τζον Χριστοφόρου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4).


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ