Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
Αλλαγές στη Φόρμουλα 1

Ο προβληματισμός που επικρατεί στη Φόρμουλα 1, μετά την απόλυτη κυριαρχία της Ferrari και την πτώση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων οδήγησε το αφεντικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Ο κ. Μπέρνι Εκλεστον σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV παραδέχτηκε ότι η τόνωση του ενδιαφέροντος του κοινού μπορεί να προέλθει από την προβολή των αγώνων από ελεύθερα κανάλια χωρίς την καταβολή συνδρομής, αλλά και το ξανααποκτήσουν οι οδηγοί τη θέση που τους ανήκει και που σήμερα έχει υποβαθμιστεί προς όφελος των μηχανικών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του για το ρόλο των οδηγών: «Δεν κατηγορώ τους οδηγούς, αλλά πιστεύω ότι η ζωή τους μέσα στην πίστα είναι πλέον πολύ πιο εύκολη από ό,τι θα έπρεπε. Παρακολουθούσα στην τηλεόραση, από την κάμερα που βρίσκεται στο μονοθέσιο, τον τρόπο με τον οποίο οδηγούσε ο Michael Schumacher και συνειδητοποίησα ότι μάλλον πήγαινε... για ψώνια».

Ο κύριος Φόρμουλα 1 πρόσθεσε πως αν μπορούσε θα καταργούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα, θα περιόριζε τα αεροβοηθήματα και θα μείωνε και τον αριθμό των επιτρεπόμενων προς χρήση ελαστικών.

Η πρόταση Εκλεστον πάντως μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο Βρετανός ζήτησε να προστίθεται έξτρα βάρος στο αυτοκίνητο του πιο γρήγορου οδηγού των δοκιμών, έτσι ώστε να γίνεται πιο αργό και να εξασφαλίζει έναν αγώνα με μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Αν και κανείς θα περίμενε ότι θα αντιδρούσε πρώτα η αχτύπητη φέτος Ferrari, το πρώτο όχι το είπε ο μεγάλος χαμένος Φρανκ Γουίλιαμς. Ο επικεφαλής της Γουίλιαμς δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στα αυτοκίνητα με κανέναν τρόπο και αυτό που θα χρειαζόταν είναι περισσότερες πίστες που θα δίνουν τη δυνατότητα προσπεράσματος στους οδηγούς.

Από την πλευρά της McLaren, ο Μάρτιν Γουίτμαρς, θεωρεί πως το βάρος της βελτίωσης του θεάματος στη Φόρμουλα 1 πέφτει στις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν το κενό που τις χωρίζει από την Ferrari το συντομότερο δυνατό και δε συμφωνεί σε καμία περίπτωση με την πρόταση Εκλεστον. «Δε θα συναινέσουμε στο ενδεχόμενο μειονεκτήματος βάρους στην F1» δηλώνει κατηγορηματικά ο Γουίτμαρς και καταλήγει: «Καταλαβαίνω πως η Φόρμουλα 1 σήμερα πάσχει από έλλειψη ενδιαφέροντος, ωστόσο αυτό είναι κάτι που οφείλεται στη δουλιά που έχει κάνει η Ferrari και είναι θέμα των άλλων ομάδων να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Εμείς θα το κάνουμε. Νομίζω πως κανείς δε θα ήθελε να νικήσει τη Ferrari, απλώς επειδή τα αυτοκίνητά της έχουν μεγαλύτερο βάρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ