Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πλήγμα στο δημοκρατικό φρόνημα της πανεπιστημιακής κοινότητας

Ανακοίνωση της Αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ δίνει απάντηση στην προκλητική συμπεριφορά στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σχετικά με τη διαδικασία εξέλιξης του Δημοσθένη Μπαρτζώκα, στο ΕΜΠ, από αναπληρωτή σε καθηγητή. Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται: «Το δημοκρατικό φρόνημα των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας δέχτηκε ένα απρόκλητο και ιδιαιτέρως επονείδιστο πλήγμα από ομάδα στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Κατά τη διάρκεια (Παρασκευή 4/10/2002) της εκλογικής διαδικασίας εξέλιξης του αναπληρωτή καθηγητή Δ. Μπαρτζώκα, αναπληρωτή προέδρου του ΤΕΜΦΕ, στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διένειμαν υπογεγραμμένη από την παράταξη ανακοίνωση, που βρίθει ασύστολων ψευδών, τερατωδών ανακριβειών και συκοφαντιών.

Σε ένα σημείο όμως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ομολογεί την αλήθεια και τον προσχεδιασμένο στόχο της. Είναι το σημείο που αποκαλύπτει την ανήθικη πρότασή της, από πολιτικά ελατήρια εκπορευόμενη, να μην εξελιχθεί ο Δ. Μπαρτζώκας στη βαθμίδα του καθηγητή, παρά την ομόφωνη θετική εισηγητική έκθεση, επειδή ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και υποτίθεται ότι έκανε χρήση της πανεπιστημιακής του ιδιότητας για πολιτικούς λόγους.

Και αυτό το σημείο θα ήταν ανάξιο απάντησης γιατί υπάρχει πάντα το ερώτημα αν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει απαιτήσει από τόσους νυν βουλευτές και πρώην υπουργούς-πανεπιστημιακούς της ΝΔ, και με τον ίδιο αήθη τρόπο, να αποποιηθούν την πανεπιστημιακή τους ιδιότητα.

Το εκλεκτορικό σώμα του ΤΕΜΦΕ, εκτιμώντας το ήθος, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την καθημερινή παρουσία στο πανεπιστημιακό καθήκον, τη διδακτική ικανότητα και την επιστημονική επάρκεια και εγκυρότητα του Δ. Μπαρτζώκα, τον εξέλεξε στη θέση του καθηγητή. Απέκρουσε με ομοθυμία τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν και την ολοφάνερη πρόθεση να διαλυθεί η εκλογική διαδικασία.

Η στάση αυτή του εκλεκτορικού σώματος διέσωσε την ακαδημαϊκή και επιστημονική δεοντολογία. Εναρμονίζεται δε πλήρως με το δημοκρατισμό και το πνεύμα αντίστασης που χαρακτηρίζουν την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη ζωή της πολυτεχνειακής κοινότητας.

Σε έναν κατ' εξοχήν χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, είναι λυπηρό και ανεπίτρεπτο γεγονός να υπάρχουν ενθουσιώδεις οπαδοί του μακαρθισμού όταν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι των Επιστημών, των Τεχνών, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού γενικότερα, έχασαν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπίσουν τις ιδέες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ