Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γραφεία απασχόλησης» για συντονισμό ... απολύσεων

Στη Γερμανία, όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξύ και ενόψει ενός νέου κύματος ομαδικών απολύσεων, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση προχωρούν σε διάφορες μεθοδεύσεις, προκειμένου να μειώσουν τις αντιδράσεις των συνδικάτων και να παρακάμψουν τα όποια εμπόδια από τη νομοθεσία. Σ' αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Τετάρτη, δύο μεγάλες γερμανικές εταιρίες, η «Deutshe Telekom» και η «Siemens», αποφάσισαν να συστήσουν «γραφεία απασχόλησης», σε μία προσπάθεια να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις απολύσεις του εργατικού δυναμικού τους και τα έξοδα των προϋπολογισμών τους, καθώς οι απολύσεις προσωπικού θεωρούνται δύσκολες, με βάση την αυστηρή εργασιακή νομοθεσία της χώρας!

Πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ' όσες είχε ανακοινώσει αρχικά ετοιμάζεται να περικόψει ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός «Deutshe Telekom» την ερχόμενη τριετία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για μείωση του τεράστιου χρέους του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, υπάρχει «ρεαλιστική» πιθανότητα να περικοπούν έως και 46.000 θέσεις, δηλαδή το ένα πέμπτο του εργατικού της δυναμικού. Εξ αυτών, οι 35.000 θέσεις στη Γερμανία και οι 11.000 στο εξωτερικό.

Ομαδικές απολύσεις γίνονται, όμως, και στον κλάδο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Την περασμένη Τρίτη, έγινε γνωστό ότι μεγάλο πρόγραμμα περικοπών προετοιμάζει η «Fiat». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας της Ιταλίας, επισημαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Γκαμπριέλε ντι Τζένολα είχε επαφές με τον υπουργό Βιομηχανίας Αντόνιο Μαρτζάνο, στον οποίο και παρουσίασε τα σχέδια της «Fiat» για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων. Το πρόγραμμά της εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - περικοπές προσωπικού, ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων προειδοποιούν ότι 5.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, επισήμως το υπουργείο δεν αναφέρθηκε σε περικοπές, τονίζοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα ασχοληθεί με αυτές αργότερα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας και στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse First Boston(CSFB) θα ελαττώσει περαιτέρω το προσωπικό της κατά 7%, ήτοι κατά 1.750 θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί άλλες 4.800 απολύσεις. «Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική για να μπορέσουμε να προασπίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, κι αυτό το οφείλουμε στους μετόχους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CSFB Τζον Μακ,σε ηλεκτρονική του επιστολή προς τους 25.000 εργαζόμενους της CSFB.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ