Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΓΥΝΑΙΚΑ
Από τη Σάμο με αγάπη

Μια μικρή εφημερίδα - η πρώτη παιδική εφημερίδα στη Σάμο - έφτασε πρόσφατα στα χέρια μας. Επανεκδίδεται, όπως διαβάσαμε, σύγχρονη και ανανεωμένη, γραμμένη από παιδιά του σχολείου μέχρι 15 χρόνων και μάλιστα με συνεργασίες όπου πρωτοστατούν τα κορίτσια. Η εφημεριδούλα δεν έχει μόνο παιχνίδια, ακροστιχίδες, τοπικά νέα, ειδήσεις που ενδιαφέρουν τους μικρούς μαθητές, αλλά και συνεντεύξεις με τους τοπικούς άρχοντες, επισημάνσεις για την πολιτιστική ζωή του τόπου, που κατ' εξοχήν ενδιαφέρουν τη νέα γενιά της Σάμου.

«Παιδική φωλιά» το όνομά της, είναι δίμηνη και δημιουργήθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Γυναικείου Συλλόγου «Ομόνοια» (Σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων Παγώνδα Σάμου).

Ενας σύλλογος με πολύ σημαντική - ανάμεσα σε άλλα - πολιτιστική δραστηριότητα, που θα άξιζε να βρει μιμητές σ' όλη την Ελλάδα: Ιδρύθηκε το 1976, μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστοι πολιτιστικοί σύλλογοι στη Σάμο. Ασχολήθηκε με εκδηλώσεις ενημέρωσης, πολιτιστικές, λαογραφικές, συνεργάστηκε με όλους τους φορείς σε θέματα παιδείας, νεολαίας, γυναίκας. Συμπαραστάτης σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα, είχε πλούσια δραστηριότητα:

* Στεγάστηκε στο ερειπωμένο παλιό Δημοτικό Σχολείο αφού το υποστύλωσε και το συντήρησε όλα τα χρόνια.

* Εστησε το 1983 το πρώτο λαογραφικό μουσείο στη Σάμο, το οποίο έγινε γνωστό πανελλαδικά με δυο εκπομπές στην τηλεόραση, καταγράφηκε στους επίσημους καταλόγους του υπουργείου Πολιτισμού, σε τουριστικούς οδηγούς για τη Σάμο και στεγάστηκε στο Παλιό Σχολείο. Η ίδρυσή του συνέβαλε καθοριστικά στο χαρακτηρισμό του κτιρίου ωςδιατηρητέου. Μόνιμη διεκδίκηση του συλλόγου - και από κάποια στιγμή και μετά όλων των πολιτιστικών φορέων της κοινότητας - να λειτουργήσει το Παλιό Σχολείο σαν πολιτιστικό κέντρο. Σήμερα ολοκληρώνεται η ανακαίνισή του ώστε να αγκαλιάσει το λαογραφικό μουσείο όλους τους φορείς και τις εκδηλώσεις τους.

* Η «Ομόνοια» καθιέρωσε «Γιορτή Πατέρα» το 1977, τιμώντας την παρεξηγημένη πολλές φορές αυτή μορφή της οικογένειας. Η εκδήλωση πήρε πανσαμιακό χαρακτήρα και σήμερα είναι μια συγκινητική εκδήλωση συνάντησης μικρών και μεγάλων, ξενιτεμένων και ντόπιων, Παγωνδιωτών και Σαμιωτών.

Φέτος η γιορτή έγινε στην πλατεία του Παγώνδα με συμμετοχή των παιδιών στην παρουσίαση δυο θεατρικών έργων («Η εκδίκηση των ζώων» της Ελένης Αντωνάκου και «Ο Καραγκιόζης και το ευρώ» του Μιχάλη Οκτάποδα) με παραδοσιακή μουσική και χορούς, λουκουμάδες και κρασί.

* Η ενασχόληση του Συλλόγου με το θέατρο άρχισε από το 1977 και συνεχίζεται για 26 χρόνια μέχρι σήμερα. Στις ομάδες παραστάσεων συμμετείχαν πάνω από 150 παιδιά του Παγώνδα και του Ηραίου. Αρχισε με Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο και συνέχισε με αξιόλογα θεατρικά έργα σύγχρονων συγγραφέων. Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Ειρήνη και Πλούτος» (Αριστοφάνη) της Ζαραμπούκα - «Ποντικούπολη» του Κοντολέοντα - «Ντενεκεδούπολη» της Φακίνου - «Το πιάνο» του Ρώτα - «Ο Στρατάρχης» της Σαρρή - «Το δίκαννο» και «Διακοπή ρεύματος» του Μουρσελά - «Αίτηση σε γάμο» και «Αρκούδα» του Τσέχοφ - «Ο μάγος με τα χρώματα» του Γιάννη Ξανθούλη. Μονόπρακτα από το έργο του Δημήτρη Ψαθά - «Αγαπημένο μου ρομπότ» της Φράνσης Σταθάτου - «Το πάθημα του Μυλωνά» του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή - «Ετσι σώθηκε το δάσος» της Μαρίας Γουμενοπούλου - «Ο γάμος του Καραγκιόζη» του Ευγένιου Σπαθάρη κ.ά.

Ολες μαζί

Η «Ομόνοια» συνεργάζεται στενά με τους άλλους γυναικείους συλλόγους της Σάμου: Την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, που είναι μέλος της ΟΓΕ, το Σύλλογο Γυναικών Μυτιληνιών - επίσης μέλος της ΟΓΕ και το Σύλλογο Γυναικών Ηραίου.

Και οι τέσσερις γυναικείοι σύλλογοι δεν κουράζονται να ζητάνε:

- Την κατάργηση της πληρωμής στους παιδικούς σταθμούς της Σάμου.

- Ισες ευκαιρίες πρόσβασης στην πολυεπίπεδη εκπαίδευση, μόρφωση και τον πολιτισμό για τα παιδιά όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

- Τη στελέχωση και λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέου.

- Κατασκευή παιδικού σταθμού στον Πύργο, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων μητέρων της Κεντρικής Σάμου.

- Δημιουργία Πολιτιστικών Κέντρων στους Δήμους και τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου.

- Τη μη κατάργηση του ΠΙΚΠΑ.

- Αμεση λειτουργία του κτιρίου εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

- Κατασκευή ξενώνα ενηλίκων για πολλές χρήσεις, αλλά και για κακοποιημένες γυναίκες.

- Ενημέρωση και εξασφάλιση προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγεννητικού ελέγχου στο νομό.

- Προγράμματα στήριξης και ενσωμάτωσης των οικογενειών των οικονομικών μεταναστών.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ