Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ηχηρά κροταλίσματα

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

«Golpe de Estada»... πραξικόπημα. Η πρόταση αυτή είναι γραμμένη σχεδόν σε κάθε τοίχο του Καράκας. Προειδοποιήσεις ή απειλές; Και τα δύο ταυτοχρόνως...

Η «μητέρα όλων των συγκεντρώσεων» έγινε χθες. Συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τη γνωστή Ενωση Βοιμηχάνων, την Fedecamaras, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, την Καθολική Εκκλησία και τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας, την CTV, τις κύριες συνιστώσες της «αντιπολίτευσης», τους ίδιους άξονες που με πανομοιότυπο τρόπο επιχειρούν να αναβιώσουν το κλίμα της 12ης Απριλίου που οδήγησε στο πραξικόπημα. Ενα αποτυχημένο πραξικόπημα όπως αποδείχτηκε, που διήρκεσε μόλις 48 ώρες, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που ο λαός της Βενεζουέλας ξέσπασε, βγήκε στους δρόμους και απαίτησε την επιστροφή του Ούγο Τσάβες και της κυβέρνησης της «μπολιβαριανής επανάστασης».

«Εχουμε τον κομμουνισμό στην πόρτα μας» θα δηλώσει ο νέος πρόεδρος της Fedecamaras, Κάρλος Φερνάντες, για τη διαδήλωση που εξέλαβε μορφή τελεσίγραφου προς τον Ούγο Τσάβες, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά κίνητρα της «λαϊκής αντίστασης» και όχι τα ψευδεπίγραφα όπως αρέσκονται, δηλαδή την κακή διακυβέρνηση της χώρας, την «τυραννία»... Ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής και ηγέτης του CTV, Κάρλος Ορτέγα, ξεκαθάρισε ότι αν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο έως την ερχόμενη Τετάρτη, τα συνδικάτα θα προχωρήσουν σε γενική απεργία, στις 21 Οκτώβρη. Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και ο αντιναύαρχος Αλβαρο Μαρτίν Φόσα, νούμερο τρία στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόσφατα από το σώμα, αφού φέρεται αναμεμειγμένος στη νέα απόπειρα πραξικοπήματος που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες ζήτησαν από τον πρόεδρο να παραιτηθεί ή να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές. Οπως μετέδωσε το BBC, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια ή συλλήψεις, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της αστυνομίας του Καράκας, Ενρι Βίβας.

Πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί απάντηση, με διαδήλωση υπέρ των δυνάμεων της «μπολιβαριανής επανάστασης». Ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες δήλωσε: «Καμία φασιστική ομάδα δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της στο λαό μας. Αυτό που οι πολίτες επιθυμούν είναι ειρήνη με αξιοπρέπεια, ειρήνη με δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ