Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα ρεπορτάζ που δεν πρόλαβε να δώσει

Η συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα

Η συγκέντρωση στην Αγκυρα. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις κόκκινες σημαίες, κι ο Θανάσης Παπαρήγας στην τελευταία του αποστολή για το «Ριζοσπάστη»

ΚΚ Τουρκίας

Η συγκέντρωση στην Αγκυρα. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις κόκκινες σημαίες, κι ο Θανάσης Παπαρήγας στην τελευταία του αποστολή για το «Ριζοσπάστη»
Εμελλε να 'ναι η τελευταία του αποστολή από το «Ριζοσπάστη». Ποιος να το 'ξερε. Κι όμως την περασμένη Τετάρτη ήταν ενθουσιασμένος. Δεν ήταν μικρό πράγμα. Το ΚΚ Τουρκίας έκανε προεκλογική συγκέντρωση στην Αγκυρα. Το Κόμμα της εργατικής τάξης της Τουρκίας δίνει μια μεγάλη πολιτική μάχη, κι αυτός βρίσκεται εκεί. Η αποστολή και το καθήκον. Μα και το διεθνιστικό χρέος, πίστη ακλόνητη για τον ίδιο, παρμένη από το Κόμμα του, το Κόμμα μας, για το εργατικό κίνημα, δεμένο με το πολύπλευρο ενδιαφέρον του, έκανε κάθε αποστολή του, αναζήτηση για την προοπτική του εργατικού κινήματος. Δεν ήταν η πρώτη φορά...

Οπως πάντα, περιμέναμε με ζωηρό ενδιαφέρον τη δική του ανάλυση. Και πάντα ήταν πέρα και πάνω από την τυπική δουλιά του καλού δημοσιογράφου. Οχι μόνο ως προς το βασικό, αυτό που είχε καθήκον να δώσει στην εφημερίδα. Το πολιτικό γεγονός, η επίδρασή του στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις περνούσαν μέσα από το «διορατικό μάτι» του Θανάση Παπαρήγα, έτσι όπως κανείς δεν μπορούσε να δώσει. Γιατί ο Θανάσης δεν ενδιαφερόταν μόνο γι' αυτό που πήγαινε να καταγράψει για να μείνει στην ιστορία. Αυτό έπρεπε να 'ναι δεμένο με τη ζωή των απλών ανθρώπων του μόχθου. Και αυτή τη ζωή την παρατηρούσε πάντα, σε όποια δημοσιογραφική αποστολή κι αν πήγαινε. Γι' αυτό και το ρεπορτάζ του ήταν αλλιώτικο, μα πάντα το πιο πλήρες. Ετσι που είναι μέσα του η πολιτική ιστορία, η κοινωνιολογία, η εθνολογία, μαζί με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της στιγμής, όλα ιδωμένα από τη σκοπιά τού «τι μέλλει γενέσθαι» για το λαό και το κίνημα της χώρας όπου βρισκόταν σε αποστολή.

Την Τετάρτη το πρωί ήταν ενθουσιασμένος, όταν μας περιέγραφε το ρεπορτάζ που θα μας έδινε από τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας. Και τις φωτογραφίες. Αυτές που τράβηξε ο ίδιος. Αυτό το ρεπορτάζ δεν πρόλαβε να το δώσει. Ούτε τις φωτογραφίες... Φρόντισαν όμως οι σύντροφοι από το ΚΚ Τουρκίας και μας έστειλαν το κείμενο που ακολουθεί.

Ξεχωριστό πολιτικό χρώμα

Η περασμένη Κυριακή, 6η Οκτώβρη, στην Αγκυρα ήταν μια μέρα με ξεχωριστό πολιτικό «χρώμα» για την Τουρκία. Οπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, το ΚΚ Τουρκίας διοργάνωσε τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στην τουρκική πρωτεύουσα, που αποτέλεσε την κορύφωση της εκστρατείας του - πρόκειται, εξάλλου, για την ιστορική πρώτη συμμετοχή του σε διαδικασία εκλογών στη σύγχρονη τουρκική πολιτική ιστορία, για πρώτη φορά στη δική του 82χρονη ιστορία. Συμμετείχαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, χιλιάδες λαού. Ωστόσο η εκδήλωση, όπως τονίζει το κόμμα, δεν είχε το χαρακτήρα των υπολοίπων προεκλογικών συγκεντρώσεων, αυτό δηλαδή της φιέστας. «Το κόμμα είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, κι αυτή η συγκέντρωση ήταν πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες», γράφει στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας.

Ο Σουλεϊμάν Μπάμπα, οργανωτικός Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, ήταν ο πρώτος ομιλητής στη συγκέντρωση, κι επέλεξε να σταθεί στον ανοιχτό ταξικό πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους: Η κρίση, τόνισε, ωφελεί τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, και πρόσθεσε πως το ΚΚ Τουρκίας είναι το κόμμα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των διανοουμένων και των φοιτητών και στοχεύει στην αποδρομή του παράλογου συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

«Υπάρχουν κατ' ουσία δύο κόμματα»

Ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, Πρόεδρος του ΚΚ Τουρκίας, στη δική του ομιλία μίλησε για «το βασικό ερώτημα που εγείρεται σε αυτές τις εκλογές: πόσα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές;», για να συνεχίσει: «Τα κόμματα είναι δύο. Από τη μια όσα υποστηρίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από την άλλη το κόμμα που λέει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα τερματιστούν τη μέρα που θα υπάρξει σοσιαλιστική Τουρκία... στη μια μεριά υπάρχουν τα κόμματα που σχεδιάζουν το πώς θα πληρώσουν τα χρέη της χώρας στο ΔΝΤ και στην άλλη πλευρά το κόμμα που λέει ότι θα υπάρξει μόνο μία συνάντηση με το ΔΝΤ - για να ακυρωθούν τα χρέη».

Ο Γκιουλέρ πρόσθεσε: «το κατεστημένο προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση στο λαό διοργανώνοντας μια εκλογική διαδικασία με 23 κόμματα, αλλά τα κόμματα στην πραγματικότητα είναι δύο». Είναι μια μάχη, κατέληξε, «ανάμεσα σε δύο κόμματα, ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη, ανάμεσα στη φτώχεια και την ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, για μια υπερχρεωμένη Τουρκία ή για μια σοσιαλιστική Τουρκία».

Ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Τουρκίας, στη δική του ομιλία στάθηκε στο χαρακτήρα του κόμματος ως «κόμματος της πρωτοπορίας, που θα οδηγήσει το λαό στην πορεία για την επανάσταση». Ο Οκουγιάν έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, και η απάντηση ήταν πως είναι απόλυτη ανάγκη. Ακόμη και τα κόμματα της αστικής τάξης, είπε, «διαμαρτύρονται για τη φύση του συστήματος». Αλλά πώς να αλλάξει η κατάσταση; διερωτήθηκε ο Οκουγιάν. Κι η απάντησή του ήταν η προφανής: το σύστημα, είπε, μπορεί να αλλάξει με μια επανάσταση και η εναλλακτική λύση σ' αυτό είναι ο σοσιαλισμός. «Ο τουρκικός και ο κουρδικός λαός μπορούν μαζί να πετύχουν». Το ΚΚ Τουρκίας, κατέληξε, θα συνεχίσει τον αγώνα του με ακόμη εντονότερο ρυθμό μετά τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι απάντησαν με σύνθημα «το κεφάλαιο έχει την τυραννία του, αλλά ο λαός έχει το ΚΚ Τουρκίας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ