Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Εικαστικά
Ελαιογραφίες και τέμπερες

Λαϊκά μαγαζιά, νεκρές φύσεις, πορτρέτα και ανθρώπους που γίνονται ένα με το περιβάλλον, παρουσιάζει ο Τάκης Σιδέρης στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη (7.30 μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μάρτη. Η λιτότητα του σχεδίου, η καθαρότητα της περιγραφής, η προσωπική αίσθηση χρώματος - έντονο σε τολμηρούς συνδυασμούς - εισάγει το θεατή ευχάριστα στη θεματολογία του, που εκφράζει και το στίγμα του προσωπικού του ύφους. Εκεί ο λυρισμός είναι αποτέλεσμα της οπτικής συγκίνησης και ευαισθησίας του ίδιου του ζωγράφου.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Καλλιτέχνης που δεν περιορίστηκε σε συγκεκριμένο τύπο θεματογραφίας, ο Σιδέρης ασχολήθηκε στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας με το τοπίο, την αρχιτεκτονική, τη νεκρή φύση, συνθέσεις με λαϊκά θέματα. Ανάμεσα σ' όλα αυτά, βεβαίως, κυρίαρχη θέση κατέχει η ανθρώπινη μορφή, όπως εμφανίζεται στις προσωπογραφίες, τα γυμνά ή τις πολυπρόσωπες συνθέσεις».

«Τα σκούρα χρώματα, που από τις αρχές της δεκαετίας του '90 διαδέχτηκαν τα ανοιχτόχρωμα της παλαιότερης δουλιάς του ζωγράφου, εμφανίζονται στην πλειοψηφία των έργων των τριών τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα με τις γνωστές παραστάσεις, νέα στοιχεία εμπλουτίζουν τη θεματογραφία του».

Ο Τ. Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Εχει παρουσιάσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο σε 35 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και σε 160 συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε επίσης και με την εικονογράφηση βιβλίων, ενώ δημοσίευσε ποίηση σε πολλά περιοδικά. Από το 1997 έως το 1999 εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές: «Ατομική έκθεση», «Αντρειωμένο τοπίο» και «Αρχείον νυχτόβιων κήπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ