Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΠΑΣΟΚ
Αρνητικό το αποτέλεσμα, θετικές οι... εντυπώσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ικανοποιημένοι θέλουν να εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ μετά τον α' γύρο των εκλογών και τούτο διότι, όπως ομολογούν, παρά την υποχώρηση που σημείωσαν οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, συγκριτικά με τα ποσοστά του κόμματος στις βουλευτικές του 2000, εντούτοις οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το αποτέλεσμα της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «όχι μόνο δε βρέθηκε αμυνόμενη στη συζήτηση γύρω από τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά ούτε καν τέθηκε - όπως εκτιμήθηκε χτες σε πρωινή σύσκεψη στελεχών υπό τον πρωθυπουργό - μια τέτοια συζήτηση».

Από εκεί και πέρα στην ίδια σύσκεψη έγινε λόγος για «πολλά μηνύματα και εξαιρετικά αρνητικά», που εξέπεμψε η εκλογική αναμέτρηση για το κυβερνητικό κόμμα. Χαρακτηριστικά γίνεται λόγος τόσο για την εγκατάλειψη της περιφέρειας που αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ηπείρου, όσο και για την εκλογική βύθιση του ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές περιοχές, π.χ. Θεσσαλία, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για το αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης. Η εκεί επικράτηση στη Νομαρχία του κ. Ψωμιάδη θεωρείται ότι αποτυπώνει «την πλήρη αποκοπή του τοπικού ΠΑΣΟΚ από την περιοχή». Τα βέλη στρέφονται ευθέως κατά των Α. Τσοχατζόπουλου και Ε. Βενιζέλου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι ζητούν την απομάκρυνση του γραμματέα της Νομαρχιακής Κ. Μαμέλη με τον Κ. Λαλιώτη να αντιδρά.

Ενόψει του β' γύρου

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα και ενόψει του β' γύρου, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδοθεί στη γνωστή φιλολογία περί «προοδευτικών πλειοψηφιών», «κεντροαριστερών» συνευρέσεων και σε επανάληψη της γνωστής «αντιδεξιάς» ρητορείας. Παράλληλα θα προσπαθήσει να λασπολογήσει εναντίον της ξεκάθαρης τοποθέτησης του ΚΚΕ («όχι και στους δυο»), επαναφέροντας τη γνωστή αθλιότητα περί «συναλλαγής» του Κόμματος με τη ΝΔ. Σε αυτή τη λογική φαίνεται ότι θα κινηθούν σε περιοχές, όπως η Πάτρα ή το Περιστέρι.

Από εκεί και πέρα εκτιμούν ότι στην υπερνομαρχία το ΠΑΣΟΚ θα έχει την υποστήριξη του ΣΥΝ και του συνδυασμού του Μ. Γλέζου, παρά τις επίσημες δηλώσεις, ώστε να γίνει κατορθωτή μια εικόνα «πράσινου Λεκανοπεδίου με μπλε κουκκίδες»... Στόχος, δε, είναι εφόσον κερδηθούν από το ΠΑΣΟΚ περί τις 17 ή 18 νομαρχίες να διαμορφωθεί μια προπαγάνδα «νίκης»...

Στα προβλήματα, δε, του ΠΑΣΟΚ προστίθενται και οι σχέσεις των λεγόμενων ανταρτών με τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στο β' γύρο, όπως στο Κερατσίνι, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τη Γλυφάδα, το Μαρούσι κλπ.

Στον χτεσινό «πρωινό καφέ» τέθηκε επίσης το θέμα Καρατζαφέρη. Οπως ειπώθηκε, οι ψηφοφόροι που τον επέλεξαν «δεν αποδέχονται τις ακροδεξιές του θέσεις», αλλά «απάντησαν στις αποτυχημένες επιλογές της ΝΔ». Οπως εκτιμήθηκε, συντριπτικό ποσοστό από τις ψήφους που έλαβε θα «επαναπατριστεί» στη ΝΔ, αλλά, όπως λένε, δε θα θέσει σε κίνδυνο την εκλογή της Φ. Γεννηματά. Η απόφαση που πάρθηκε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα σηκώσει» το θέμα Καρατζαφέρη στο β΄ γύρο, εντούτοις εκτιμήθηκε ότι η παρουσία του τελευταίου δηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα δεξιά της ΝΔ που θα επανεμφανιστεί και στις βουλευτικές. Πράγμα που προϊδεάζει ότι η γραμμή Λαλιώτη περί «ακροδεξιάς» θα βγει ξανά από τη ναφθαλίνη για την επόμενη προεκλογική ψηφοθηρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Στις δηλώσεις που έκανε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας κινήθηκε στη γραμμή του «πρωινού καφέ», λέγοντας ότι «η ΝΔ δεν πέτυχε το στόχο της», όπως εκφράστηκε από το σύνθημα «στείλε μήνυμα» και υποστήριξε ότι «οι πολίτες αντιμετώπισαν τις εκλογές αυτές ως εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

Από εκεί και πέρα επιδόθηκε σε «προοδευτικά» λογύδρια του τύπου «καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους» κλπ.

Αναφερόμενος στον Γ. Καρατζαφέρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ποσοστό που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης συμμερίζεται εξ ορισμού τις θέσεις και τις απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει», ενώ για την περίπτωση Ψωμιάδη δήλωσε ότι «θέσαμε υπόψη του ελληνικού λαού τις δικές μας θέσεις, γύρω από ορισμένες συμπεριφορές του, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες και τις είπαμε με το όνομά τους», για να συμπληρώσει ότι «σεβόμαστε την κρίση του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική» (2010-09-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαγκωνισμοί για τις υποψηφιότητες (2010-09-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-10-30 00:00:00.0)
«Παράθυρα» στο δικομματισμό (2007-08-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ