Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ακριβότερο από πέρυσι

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επισπεύσει την παραχώρηση των ενεργειακών επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ακριβότερο κατά 3,6% (περίπου 3,80 δραχμές) το λίτρο, πωλείται από χτες το πετρέλαιο θέρμανσης (σε σύγκριση με πέρυσι), σύμφωνα με το δελτίο ενδεικτικών τιμών που εξέδωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Ετσι με το ενδεικτικό δελτίο τιμών, για το Λεκανοπέδιο Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 0,315 ευρώ ανά λίτρο, στην Α' Ζώνη στα 0,323, στη Β' Ζώνη 0,333, στη Γ' Ζώνη με ΦΠΑ 18% στα 0,341 και στη Γ΄ Ζώνη με ΦΠΑ 13% στα 0,323 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, η πραγματική τιμή για τον τελικό καταναλωτή, καμία σχέση δεν έχει, με τα παραπάνω αφού είναι αρκετά υψηλότερη.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, οι οποίοι εξέτασαν την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων, που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης, έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή των ενεργειακών επιχειρήσεων. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 23% των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία της ρωσικής «Lukoil» και του ομίλου Λάτση, ενώ στις επόμενες μέρες θα αρχίσει και η παρουσίαση της ΔΕΠΑ στους υποψήφιους αγοραστές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα τέλη Νοέμβρη.

Σε μία περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, επισπεύδει το ξεπούλημα τη δημόσιας περιουσίας ικανοποιώντας το αίτημα του κεφαλαίου για κυριολεκτικό ξεπούλημα των ενεργειακών, αλλά και άλλων επιχειρήσεων. Αυτό το ξεπούλημα, η κυβέρνηση επιχειρεί να το εμφανίσει ως επίτευγμα, αφού τελευταία χρησιμοποιεί τον όρο περί αμυντικών κινήσεων προς όφελος της οικονομίας! Οταν παντού, έχουν «παγώσει» οι ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πλειοδοτεί στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, προσβλέποντας στην ταχύτερη εξυπηρέτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου, παρουσιάζοντάς τες μάλιστα και ως τακτική υπέρ της εθνικής οικονομίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ