Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών

Αγώνες και συντονισμός ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τα μέτρα  της κυβέρνησης, η πρόταση της ΔΑΣ

Την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων, της ανάπτυξης αγώνων και του συντονισμού των σωματείων, ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τη συμβιβαστική και συναινετική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, προβάλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) μπροστά στο 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του κλάδου, που θα γίνει τη Δευτέρα και Τρίτη 28 και 29 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Η ΔΑΣ, μέσα από την πρότασή της για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας , έχει θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που εκτός από την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προβάλλει και την ανάγκη μείωσης των ειδικοτήτων στην κατεύθυνση βελτίωσης των μισθών, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οσον αφορά, τα θεσμικά αιτήματα, η ΔΑΣ μεταξύ άλλων ζητά τη θεσμοθέτηση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, με αύξηση αποδοχών, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Επίσης, η ΔΑΣ απέναντι στη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προτάσσει την αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, από την πλευρά της, τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από το προηγούμενο συνέδριο, έχει επιλέξει το δρόμο της συναίνεσης, παρά τις αρνητικές αλλαγές που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων στο χώρο του Επισιτισμού και του Τουρισμού, ενώ το μόνο που προτείνει στους εργαζόμενους, είναι ο «ρεαλισμός» του διαλόγου. Χαρακτηριστικό είναι ότι και τις πέντε συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφει τις παρέπεμψε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ακολουθώντας την πολιτική της ΓΣΕΕ, αντιμετώπισε τα προβλήματα με παθητικότητα χωρίς πρόθεση και διάθεση για σύγκρουση, αλλά μέσα από το «διάλογο» και την εργασιακή «ειρήνη», που συνεχώς επικαλείται.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης, τόνισε στο «Ρ»: «Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τα σωματεία να κρίνουν πολύ αυστηρά την πολιτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας και να κάνουν πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και τον επόμενο καιρό θα αυξηθούν. Η πλειοψηφία της διοίκησης φαίνεται ότι δε θέλει να τα αντιμετωπίσει. Γι' αυτό τα σωματεία πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να συντονιστούν σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο, να αναπτύξουν μορφές δράσης που να συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και να προωθούν λύσεις σε οξυμένα προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ