Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ρεβάνς στη θριαμβολογία

Τη ρεβάνς στον πόλεμο των εντυπώσεων και της θριαμβολογίας επιχειρεί να πάρει από το βράδυ της Κυριακής η ηγεσία της ΝΔ, επισείοντας τον «μπλε χάρτη της Ελλάδας» και τη «μεγαλύτερη νίκη» σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η Ρηγίλλης αξιοποίησε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου για να κάνει πιο ηχηρά και καθαρά τα μηνύματα και τις εκτιμήσεις του πρώτου γύρου, δηλαδή ότι η ΝΔ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ότι αποδοκιμάστηκε η κυβέρνηση, εμφανιζόμενη έτσι δικαιωμένη και για την εκλογική τακτική του «στείλτε μήνυμα».

Το στίγμα το έδωσε ο Κ. Καραμανλής, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι «η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο». Προχώρησε όμως ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι «οι ιδέες μας είναι κυρίαρχο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία»(!), ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει «τη βούληση της πλατιάς πλειοψηφίας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί με όλους τους νέους δημάρχους και νομάρχες, επιμένοντας ότι «είμαστε δύναμη ευθύνης και σιγουριάς». Επιχειρώντας να υπερφαλαγγίσει την επαπειλούμενη γκρίνια και εσωστρέφεια σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα μηνύματα του εκλογικού σώματος, αναφερόμενος προφανώς στην επιλογή του Γ. Τζαννετάκου.

Τους «αριθμούς της νίκης» έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος. Σύμφωνα με αυτά η ΝΔ κέρδισε 30 νομαρχίες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με το ΣΥΝ, κέρδισε 22 νομαρχίες, ενώ σε 2 νομαρχίες εκλέχτηκαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ακόμα, η ΝΔ κέρδισε σε 32 πρωτεύουσες νομών, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε 20. Στις αγροτικές περιοχές και στις εργατουπόλεις οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κρήτη η ΝΔ κέρδισε τις 3 από τις 4 πρωτεύουσες νομών. Εμφαση έδωσε και στη Β΄ Αθηνών, όπου η ΝΔ κέρδισε 24 δήμους, από 8 που είχε κερδίσει στις εκλογές του '98. «Τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ανέδειξαν, ως κυρίαρχο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, τις φιλελεύθερες ιδέες και τις στρατηγικές επιλογές της ΝΔ», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως η ΝΔ «είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο». Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι «δε θριαμβολογούμε και, βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε».

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς, αφού επισήμανε ότι η ΝΔ πέτυχε «τη μεγαλύτερη νίκη της που είχε πετύχει ποτέ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της το μήνυμα και «να διορθώσει ό,τι μπορεί για όσο λίγο καιρό ακόμα είναι στην εξουσία». Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως αν είχαν γίνει βουλευτικές εκλογές σήμερα η ΝΔ θα ήταν κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για «καθαρή νίκη», η οποία κρίνεται από το αποτέλεσμα σε όλη τη χώρα και όχι μόνον από την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά.

Πίσω από την εικόνα ικανοποίησης που καλλιεργούν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος υπάρχει προβληματισμός τόσο για την εκλογική τακτική όσο και για επιλογές προσώπων. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που διαπιστώνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ άντεξε» και άρα καθόλου δεν είναι δεδομένη η νίκη στις εθνικές εκλογές αν η Ρηγίλλης συνεχίσει να πορεύεται με τη θεωρία του «ώριμου φρούτου». Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διαπιστώνουν με ικανοποίηση τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων από το κόμμα Καρατζαφέρη, αλλά δεν έχει εκλείψει η ανησυχία για τη συνέχιση των προσπαθειών για δημιουργία κόμματος «στα δεξιά της ΝΔ», που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Παράλληλα, η Ρηγίλλης ερευνά και τις περιπτώσεις των νομαρχιών που έχασε λόγω της καθόδου «ανταρτών» (Χαλκιδική, Εύβοια, Φλώρινα και Πέλλα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ