Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επίθεση αυτοκτονίας οξύνει τα πνεύματα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ωρα με την ώρα αυξάνονταν τα θύματα από τη βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου που σημειώθηκε, αργά χθες το απόγευμα, στο βόρειο Ισραήλ. Η ισραηλινή ηγεσία, ως είθισται, επέρριψε την ευθύνη στην Π. Αρχή, κατηγορώντας την ότι «υποσκάπτει» την επικείμενη άφιξη του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου που κομίζει τις «ειρηνευτικές» προτάσεις της Ουάσιγκτον. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, καταδίκασε την επίθεση, ενώ στη Δ. Οχθη συνεχίζονται, τόσο η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους, όσο και ανάμεσα στους εποίκους και τους Παλαιστινίους αγρότες.

Τους 10 είχαν φθάσει οι νεκροί και τους 40 οι τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο ανάμεσα στη Χαντέρα και στην Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο προσέγγισε το λεωφορείο, ενώ βρισκόταν κοντά σε στάση. Ακολούθησαν αλυσιδωτές εκρήξεις, καθώς εξερράγησαν τα πυρομαχικά που έφεραν μαζί τους οι στρατιώτες που επέβαιναν στο λεωφορείο ανάμεσα στους επιβάτες. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ το αυτοκίνητο φέρεται να εισήλθε από την ευρύτερη περιοχή της Τζενίν. Την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ανέλαβε η «Τζιχάντ».

«Η Π. Αρχή έχει τα πρωτεία στην τρομοκρατία και δε θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερη αδιαφορία για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων», δήλωνε, λίγο αργότερα, ο στενός συνεργάτης του Αριέλ Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ, ο οποίος εκτιμούσε ότι πρόκειται για «προσπάθεια υπόσκαψης της άφιξης του Αμερικανού απεσταλμένου, που αναμένεται εντός των ημερών στο Ισραήλ, και του αμερικανικού σχεδίου ειρήνευσης». Αμεση ήταν, όμως, και η αντίδραση του Παλαιστινίου ηγέτη, που καταδίκασε την επίθεση, υπενθυμίζοντας ότι η Π. Αρχή τάσσεται ενάντια σε κάθε απώλεια αθώων πολιτών, είτε είναι Παλαιστίνιοι, είτε είναι Ισραηλινοί. Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε τάχιστα και ο Λευκός Οίκος, όπου σημειώνει ότι «η αποτρόπαια αυτή πράξη αποδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης ειρηνικής λύσης».

Συγκρούσεις όλων των ειδών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε, και χθες, σε πολλά επίπεδα η Δ. Οχθη. Για τρίτη ημέρα, ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε, αλλά σε μικρότερη εμβέλεια, με μερικές εκατοντάδες εποίκους που επανακατέλαβαν εποικισμό στην περιοχή Γκιλάντ, κοντά στη Νάμπλους, τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομο και επιθυμεί τη διάλυσή του. Οι συγκρούσεις με τους εποίκους, που το Σαββατοκύριακο κατέγραψαν 50 τραυματίες, κυριάρχησαν και στο καθιερωμένο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, όπου ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δέχτηκε σφοδρά πυρά από τους ακροδεξιούς συμμετέχοντες στην κυβέρνηση και απείλησε, ακόμη και με παραίτηση και απόσυρση του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αψιμαχίες, όμως, σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Δ. Οχθης και ανάμεσα σε εποίκους και Παλαιστινίους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι υπό την προστασία αλλοδαπών και Ισραηλινών φιλειρηνιστών επέμειναν να συνεχίσουν τη συγκομιδή τους παρά τις απειλές. Στη Γάζα, κοντά στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο Παλαιστινίους ενόπλους που πλησίαζαν ύποπτα, αν και παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές δήλωναν ότι δεν ανευρέθησαν πτώματα. Τέλος, υπό την κάλυψη ξένων και Ισραηλινών φιλειρηνιστών, ορισμένοι από τους Παλαιστινίους κατοίκους του χωριού Γιανούν στη Δ. Οχθη επέστρεψαν στις εστίες τους αποφασισμένοι να μην το εγκαταλείψουν, παρά τα αλλεπάλληλα κρούσματα ενόπλων επιθέσεων από εποίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ