Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
«Θεός το κέρδος για τους εφοπλιστές»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου σε Επερώτηση για τα προβλήματα της εμπορικής ναυτιλίας

Την ανάγκη συσπείρωσης και αντίστασης για να ανατραπεί η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική στο χώρο της ναυτιλίας, επισήμανε με παρέμβασή του στη Βουλή, σε Επερώτηση του ΔΗΚΚΙ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει τους Ελληνες ναυτεργάτες, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές συνεχίζουν να πλουτίζουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο στόλος του επονομαζόμενου ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου ήταν το 1999 ο πρώτος στον κόσμο και οι παραγγελίες του για καινούρια πλοία μετριούνταν σε τρισεκατομμύρια δραχμές. Την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών, με βάση τις νέες συνθέσεις των πληρωμάτων, από 52.528 το 1980 έπεσαν σήμερα στις 15-20.000.

Ο μόνος θεός που πιστεύουν οι εφοπλιστές, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι το κέρδος και εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα γίνει υπουργείο των βαρκάρηδων, γιατί δε θα υπάρχει εμπορική ναυτιλία έτσι όπως την ξέραμε για χρόνια.

Αναλύοντας τις αιτίες της κρίσης, υπογράμμισε ότι αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή των συνθέσεων των πληρωμάτων, καθώς εκβιάζουν οι εφοπλιστές με αλλαγή σημαίας και η κάθε κυβέρνηση ενώ τα δίνει όλα στους εφοπλιστές δεν παίρνει τίποτα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων για τους άνεργους ναυτικούς και την αύξηση των συντάξεων, για να καταλήξει ότι για τους ναυτεργάτες μόνη λύση είναι η αντίσταση στις επιταγές των εφοπλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ