Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνοϊσπανική πολιτιστική συνεργασία

Από την έκθεση «Ο αιώνας του Πικάσσο» στην Εθνική Πινακοθήκη

Eurokinissi

Από την έκθεση «Ο αιώνας του Πικάσσο» στην Εθνική Πινακοθήκη
Στενότερη γίνεται η ελληνοϊσπανική πολιτιστική συνεργασία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου και της Ισπανίδας ομολόγου του, Πιλάρ ντε Καστίγιο, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή τα εγκαίνια των εκθέσεων «Ο αιώνας του Πικάσσο» και «Σαλβαντόρ Νταλί: Μύθος και Ιδιομορφία», μετά τη χτεσινή τους συνάντηση.

Κατά τον Ε. Βενιζέλο «η ελληνοϊσπανική πολιτιστική συνεργασία είναι πολύ έντονη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, τώρα και της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Μετά τη μεγάλη έκθεση του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και τις εκθέσεις «Ο αιώνας του Πικάσσο» και έργων του Νταλί ετοιμάζεται μεγάλη έκθεση στη Βαρκελώνη για τον Ταύρο στη Μεσόγειο και πολλές δραστηριότητες μέχρι το 2004.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται «ένα άτυπο συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και ότι «το δικό μας συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2003 θα είναι αφιερωμένο στη διεύρυνση με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την αρμενική προεδρία του οργανισμού των χωρών της Μαύρης Θάλασσας».

Θυμίζουμε, ότι ο εν λόγω οργανισμός αποτελεί ένα ακόμη μέσο ιμπεριαλιστικής «διείσδυσης», αυτή τη φορά στον τομέα του πολιτισμού, στις χώρες ενδιαφέροντος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να παίζει απλώς το ρόλο του διεκπεραιωτή, προβάλλοντας τα γνωστά ιδεολογήματα περί του «πολιτισμού των πολιτισμών», που είναι το σύνθημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Συγκρατημένη η Πιλάρ ντε Καστίγιο, είπε ότι οι δύο εκθέσεις που πραγματοποιούνται τώρα στην Αθήνα δείχνουν ότι «υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας» και ότι «αυτές οι λαμπρές εκδηλώσεις είναι ενδεικτικές του επιπέδου των σχέσεων Ελλάδας - Ισπανίας». Η Ισπανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η συμμετοχή της Ισπανίας στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ