Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα κρισιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ορισμένες υποδιαιρέσεις μιας ποσοστιαίας μονάδας; Εμείς έχουμε ριζικά διαφορετική γνώμη, αλλά διάφοροι «οικονομολογούντες», με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Οικονομίας, κάνουν ό,τι μπορούν να μας πείσουν γι' αυτό. Οι σχετικές θεωρίες, δε, και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι μεταξύ 3,6% και 4% λέει ο ΟΟΣΑ. Οχι, μεταξύ 3,1 και 4,1%, λέει η κυβέρνηση και γενικώς άπαντες παίζουν με αριθμούς, ποσοστά και υποδιαστολές, στο φόντο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που όλοι διαβλέπουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι κρίσεις (παγκόσμιες ή εγχώριες) ...πληρώνονται. Και δεν πληρώνονται, βέβαια, απ' όλους. Οι έχοντες την οικονομική και πολιτική εξουσία φορτώνουν τα σπασμένα στα συνήθη «υποζύγια», μεροκαματιάρηδες, μισθωτούς και συνταξιούχους, μικρούς και φτωχούς αγρότες, μικροεπαγγελματίες και ανέργους.

Φανταστείτε, λοιπόν, όταν μέχρι σήμερα ακολουθείται πολιτική σκληρής λιτότητας, τι έχει να γίνει με τη δικαιολογία των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας δολαρίου/ ευρώ.

Αλλωστε, αν η κυβέρνηση θέλει να πείσει για την προετοιμασία της ενόψει των παγκόσμιων εξελίξεων, ας μας πει τι έχει κάνει για την προστασία του εισοδήματος, την ακρίβεια και όλα τα σχετικά. Με το περίπου 2,5% της εισοδηματικής πολιτικής και τις ...«συμφωνίες κυρίων» στην αγορά θα προστατευτούμε;


Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΟΒΛΗΜΑ «ΕΦΑΜΙΛΛΟ» με την ανεργία χαρακτήρισε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τις εργασιακές σχέσεις, παρουσιάζοντας ανάλογη έρευνα της Συνομοσπονδίας. Ομολογουμένως δεν αποτελεί και φοβερή ανακάλυψη η διαπίστωση.

Μόνον που ...ξέχασε ότι στη Βουλή έκανε θετική εισήγηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο απορύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις και ενίσχυε τη μερική απασχόληση. Εκείνο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία...

Τώρα θυμήθηκαν να αντιληφθούν ως πρόβλημα την επέκταση της μερικής απασχόλησης; `Η μήπως απλά μπήκαν στον κόπο να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα της στάσης που τήρησαν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ