Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει ο Μπερνς, κωλυσιεργεί ο Σαρόν

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών των Παλαιστινίων είναι σχεδόν καθημερινές

Associated Press

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών των Παλαιστινίων είναι σχεδόν καθημερινές
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών είχε, χθες, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, ο οποίος ασκεί πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία να δεσμευτεί, κατ' αρχάς, στην αποδοχή της νέας «ειρηνευτικής πρότασης» που κομίζει, εκ μέρους του Κουαρτέτου των διαμεσολαβητών: ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή ηγεσία δεν αντιδρά θετικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός δημιουργούσε αναστάτωση στη Δ. Οχθη, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία απαγορεύεται η συγκομιδή των ελάχιστων, πλην πολύτιμων για τους Παλαιστινίους, ελιών, επειδή «δεν μπορεί να τους προστατεύσει από τους εποίκους».

Εκτακτη συνάντηση με στενούς συνεργάτες του είχε, αργά το βράδυ χθες, ο Αριέλ Σαρόν, προκειμένου να απεργαστούν μια συγκεκριμένη απάντηση στο σχέδιο που του είχε παρουσιαστεί, ήδη, από την Ουάσιγκτον, την περασμένη βδομάδα και επί του οποίου ζητά απαντήσεις ο Ουίλιαμ Μπερνς, που έφθασε στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τερματισμό της βίας, ολοκλήρωση των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων και πάγωμα των εποικισμών, μέχρι τα μέσα του 2003, διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών το επόμενο εξάμηνο, ίδρυση προσωρινού κράτους και τελική συμφωνία μέχρι το 2005. Παράλληλα, προβλέπονται δύο διαδοχικές αποσύρσεις του ισραηλινού στρατού.

Η πρόταση έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κουαρτέτου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει «ενθουσιάσει» τον Αριέλ Σαρόν, που φέρεται να εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι δεν καλύπτονται οι ισραηλινές ανάγκες για ασφάλεια. Αν και ο Ουίλιαμ Μπερνς φέρεται να ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ισραηλινή πλευρά, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σιμόν Πέρες δήλωνε, χθες, ότι «οι ισραηλινές παρατηρήσεις θα παρουσιαστούν μέχρι το Δεκέμβριο» και συμπλήρωνε ότι «ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει, αν δεν υπάρξει κανείς να αναλάβει την ευθύνη». Ορισμένοι άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε, όσο ο Γιάσερ Αραφάτ ηγείται των Παλαιστινίων. Πάντως, διαλλακτικότερος εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, που εκτιμούσε ότι «ίσως είναι ώρα για διπλωματικές προτάσεις».

Ο Μπερνς αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα, με Παλαιστινίους αξιωματούχους. Ο ίδιος, πάντως, λίγο πριν φθάσει στο Ισραήλ, δήλωνε ξεκάθαρα ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η μείωση της βίας, η οποία έχει υποσκάψει τα δίκαια, σε μεγάλο βαθμό, αιτήματα των Παλαιστινίων. Είναι σαφές ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην κατοχή και θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη».

Περίεργη σύλληψη

Κρατείται, από χθες, ένας Ισραηλινός αντι-συνταγματάρχης με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της «Χεζμπολάχ». Αυτό έγινε γνωστό, χθες, από τα ισραηλινά ΜΜΕ, αν και ο στρατός απέφυγε να κάνει σχόλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αντι-συνταγματάρχης παρείχε πληροφορίες στη σιιτική οργάνωση για τις αναδιατάξεις των ισραηλινών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα με αντάλλαγμα χρήματα, αλλά και ναρκωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ