Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αισιοδοξούν οι Αμερικανοί

Την αισιοδοξία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα χρονικά περιθώρια για λύση του Κυπριακού δεν έχουν εξαντληθεί, εξέφρασε χθες ο βοηθός υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Πάσκοϊ, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα.

Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία πρέπει να γίνει σκληρή εργασία και βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν «καλή», προσθέτοντας πως προσβλέπει με μεγάλη χαρά να ξανασυναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη...

Ερωτηθείς κατά πόσον οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και χωρίς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα όπως ο κ. Ντενκτάς αναρρώσει σύντομα.

Ο κ. Πάσκοϊ είχε, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

Πρόωρη η συζήτηση για αντικατάσταση του Ντενκτάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αναστολή των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ενώ ανέφερε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται με την ίδια ένταση, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις εντατικές επαφές του Αλβαρο Ντε Σότο στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.

Ο Μιχ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για αντικατάσταση του Ραούφ Ντενκτάς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν κριθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος για να συνομιλήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο λόγος θα είναι στην Αγκυρα, η οποία και θα αποφασίσει.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δε θα πρόκειται για κανέναν από τους πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί σε δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά μάλλον για άγνωστο, στο ευρύ κοινό, πολιτικό.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, δήλωσε ότι οι δύο ειδικές επιτροπές για το Κυπριακό θα λειτουργήσουν όταν ο Ραούφ Ντενκτάς αναρρώσει από τη δεύτερη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και θα είναι σε θέση τουλάχιστον να συζητήσει την προκαταρκτική σύνθεση των επιτροπών και την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Ο Ε. Ολγκιούν διευκρίνισε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, με υπόδειξη των ιατρών του, δεν ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις και ούτε δέχεται τηλεφωνήματα. Ανέφερε επίσης ότι μετά την πρώτη εγχείρηση είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος του είχε τηλεφωνήσει για να του ευχηθεί για την υγεία του.

Ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη είπε ότι δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα οκτώ βδομάδων που έχουν θέσει οι θεράποντες ιατροί του για να επιστρέψει στα καθήκοντά του και πρόσθεσε ότι μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, έχει καλή διάθεση και είναι σε καλή κατάσταση. Οπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά Μέσα ενημέρωσης, ο Ραούφ Ντενκτάς είναι καλύτερα και σηκώθηκε από το κρεβάτι για λίγο. Εκαμε μερικά βήματα χωρίς βοήθεια και γευμάτισε μόνος του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ