Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Η μάχη δεν έχει κριθεί»

Το Κυπριακό εμφανίζεται πια ως το ζήτημα άμεσης προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ετσι, λοιπόν, η πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και θέματα που αφορούν την ελληνική προεδρία, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι «η μάχη δεν έχει κριθεί, αλλά η πορεία είναι θετική».

Δήλωσε, ακόμη, ότι «η Ελλάδα έχει παλέψει για το στόχο αυτό, αλλά το θέμα θα κριθεί οριστικά στην Κοπεγχάγη», και σημείωσε ότι στη σύνοδο των Βρυξελλών, που αρχίζει την Πέμπτη, θα ληφθεί η απόφαση για τη συνέχιση των συζητήσεων για τις υπό ένταξη χώρες.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ευρωπαϊκή περιοδεία, που εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, η προετοιμασία εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με τον Κώστα Σημίτη, μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε ο πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός της ελληνικής προεδρίας, καθώς και το θέμα του ευρωστρατού, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «είναι προτιμητέα η επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη». Μεταφέροντας τα όσα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, ο Χρ. Πρωτόπαππας, επισήμανε «ότι τη στιγμή της ένταξης από πολλούς μπορεί να εγερθεί μια συζήτηση για όλες τις πτυχές. Αρα, πρέπει να προσέχουμε τι θα προβάλλουμε, ώστε να αξιολογηθούν θετικά οι προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουμε καταβάλει -και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε- για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις -και αυτή είναι η πορεία - η Κύπρος εντάσσεται τυπικά ολόκληρη. Βεβαίως, υπάρχει ή αναμένεται να υπάρξει μια κινητικότητα -χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο αυτό- για το Κυπριακό, μετά τις τουρκικές εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ