Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Καταστροφικά τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης

Σε συμβολική κατάληψη του 13ου ορόφου του μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι προχώρησαν χτες οι τεχνικοί του Οργανισμού. Διαμαρτύρονται για την πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης, που αποδιοργανώνουν και αποδυναμώνουν το έργο της πρώην δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, η οποία σήμερα λειτουργεί με όρους ανώνυμης εταιρίας, ενώ παράλληλα, ακριβώς για να αυξηθούν τα κέρδη του ιδιωτικού κεφαλαίου, φορτώνουν με υπέρογκα τέλη τους συνδρομητές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ζητούν την επίλυση χρόνιων καθημερινών προβλημάτων τους. Με την πολύωρη συμβολική κατάληψη, οι τεχνικοί αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική που οδηγεί τον ΟΤΕ σε συρρίκνωση του έργου του και του αριθμού των πελατών του, σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συνδρομητών, σπρώχνει τους τελευταίους προς άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, αυξάνει τα τηλεπικοινωνιακά τέλη και αφαιρεί δικαιώματα των εργαζομένων του.

Μπροστά στα προαναφερόμενα επακόλουθα της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ και προώθησε αυτή του ΠΑΣΟΚ, η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών (ΠΕΤ) ΟΤΕ ζητά αλλαγή πολιτικής και προσανατολισμού, ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΟΤΕ, κατάργηση θυγατρικών του, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Οπως επισημαίνει ο Ν. Σιτζάνης, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕΤ και στέλεχος της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ), η κατάσταση στον Οργανισμό είναι πλέον πολύ άσχημη. Διοίκηση και κυβέρνηση με διάφορους τρόπους βάζουν εμπόδια στο δρόμο του ΟΤΕ προκειμένου να προωθήσουν τη λεγόμενη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και την είσοδο κι άλλων εταιριών στο εν λόγω χρυσωρυχείο. Πολυδιαφημίζουν τον ΟΤΕ για να πουλήσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά του σε ιδιώτες, να ξεφορτωθούν και τις τελευταίες μετοχές που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι το «μάρμαρο» πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις συνεχείς αυξήσεις τελών και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού με μείωση του αριθμού τους, εντατικοποίηση της εργασίας τους και διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των αμοιβών τους. Ο Ν. Σιτζάνης σημειώνει ότι ο ΟΤΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση και ότι μόνο αν λειτουργήσει σαν δημόσιος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και σε πολύ χαμηλή τιμή.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της κυβέρνησης χρειαζόμαστε και ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, για να μην συμβιβάζεται, να μην αποδέχεται παθητικά, τα όσα αντιλαϊκά αποφασίζονται για τον ΟΤΕ. Αλλά, να αντιδρά δυναμικά και να στρέφει τους εργαζομένους να διεκδικούν φιλολαϊκές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τους ίδιους και τους συνδρομητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ