Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εχθροί και «φίλοι» του Πολυτεχνείου

«

Προς τι η βιασύνη;», αναρωτιόταν σχολιογράφος στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», αναφερόμενος στο ότι το ΚΚΕ «έσπευσε» να βγάλει ανακοίνωση για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αν και μένουν 14 μέρες από το γιορτασμό της. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ διόλου δε βιάστηκε ούτε για να αποτίσει φόρο τιμής στο «φως που καίει» ούτε να προσδώσει το νόημα, όπως το αντιλαμβάνεται, στη φετινή επέτειο. Αντίθετα, ήταν η κυβέρνηση Σημίτη και ο Κ. Λαλιώτης, που, πολύ καιρό νωρίτερα, είχαν επιχειρήσει, άλλη μια χρονιά, να εκτροχιάσουν και μαγαρίσουν το ανατρεπτικό μήνυμα του Νοέμβρη και μάλιστα να το μετατρέψουν σε καθεστωτικό σύμβολο!

Ειδικά φέτος, η κυβέρνηση αξιοποιώντας την υπόθεση της «17 Ν» - της «οργάνωσης», δηλαδή, που προβοκατόρικα ιδιοποιήθηκε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης για να «διευκολύνει» την επιχείρηση υπονόμευσης και κατασυκοφάντησης - δεν κρύβει ότι θέλει ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου να σημάνει «το τέλος της μεταπολίτευσης». Η αποκωδικοποίηση της τελευταίας φράσης σημαίνει ότι θέλουν να «τελειώνουν» με τους μεγάλους αγώνες του λαϊκού κινήματος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και κυρίως με τον αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα τους. Ονειρεύονται ένα «κίνημα» συναινετικό, εκφυλισμένο και υποταγμένο στην κυρίαρχη πολιτική. Δεν είναι διόλου τυχαίο, από την άποψη αυτή, ότι η κυβέρνηση «τιμά» το Πολυτεχνείο, ετοιμάζοντας νέα δεσμά για το λαϊκό κίνημα (νέος τρομονόμος, «περιορισμός» διαδηλώσεων), είτε προθυμοποιούμενη να συμμετέχει στο νέο πόλεμο κατά του Ιράκ, είτε προετοιμάζοντας το «μεγάλο συμβιβασμό» στο Κυπριακό...

Επειδή η κυβέρνηση με την πολιτική της έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το μήνυμα του Νοέμβρη, ακριβώς γι' αυτό δε σταματά τις προσπάθειες να το ευνουχίσει και ακόμα να το καταργήσει. Η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που αποδίδει με συμβολικό και ουσιαστικό τρόπο το νόημα του Νοέμβρη, βρισκόταν πάντα στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ασφαλώς και της ΝΔ). Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ετοιμάζουν, όπως όλα δείχνουν, το γνωστό προβοκατόρικο και τρομοκρατικό παιχνίδι «ΜΑΤ -κουκουλοφόρων», στοχεύοντας, βέβαια, στην αποθάρρυνση της συμμετοχής της νεολαίας και του λαού.

Προκαλεί, ωστόσο, αίσθηση (και αγανάκτηση) το γεγονός ότι ενώ είναι ξεκάθαρος ο «στόχος» ενάντια στον οποίο πρέπει να στραφούν οι εκδηλώσεις του λαού για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, από ορισμένες πλευρές, επιχειρείται να αναγορευτεί ως «αντίπαλος» και «εχθρός» ...το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Εμπρακτη απόδειξη μιας τέτοιας αντίληψης διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την περασμένη Πέμπτη με το «μπλοκάρισμα» των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, κ.ά., από αναρχοαριστερίστικες ομάδες. Είτε το παραδέχονται είτε όχι, οι διάφοροι ηγετίσκοι του χώρου, με τη στάση τους αυτή, αντικειμενικά, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και αντί να τιμούν το Πολυτεχνείο μπαίνουν στην υπηρεσία των ορκισμένων εχθρών του. Ο λαός βλέπει και βγάζει τα συμπεράσματά του.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ