Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
42η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Μπροστά στα νομοσχέδια για την ανώτατη εκπαίδευση

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της 42ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, που ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες της στη Σύρο, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο αναδιαρθρώσεων της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα στο Νοέμβρη κι έπειτα να προωθήσει τα σχετικά νομοσχέδια που θα υλοποιούν τμηματικά.

Οπως φαίνεται, λοιπόν, από τη συζήτηση και τις αποφάσεις της Συνόδου το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα κι έχει αλλάξει ήδη μια φορά, πρόκειται να το αποσύρει το υπουργείο και στη θέση του να φέρει ένα καινούριο, για το οποίο η Σύνοδος ζητά να είναι «ένα λιτό πλαίσιο αρχών», που θα δίνει αρμοδιότητα στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων. Η Σύνοδος αποφάσισε να υιοθετηθεί ως αρχή ότι «κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα πρέπει να διαθέτει ένα τουλάχιστον Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών».

Ωστόσο, ακόμα κι αν γίνουν έτσι τα πράγματα, δε σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής που θέλουν μεταφορά ενός μεγάλου μέρους της γνώσης από τον προπτυχιακό στον μεταπτυχιακό κύκλο, καθώς πρόκειται για μια τάση που ήδη εφαρμόζεται σε πολλά Τμήματα ΑΕΙ, ακόμα και χωρίς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τη Σύνοδο απασχόλησε ακόμα το θέμα της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου για την πλήρωση οργανικών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων και ειδικού τεχνικού προσωπικού στα ιδρύματα, καθώς και η αναβάθμιση της ίδιας της Συνόδου, το προεδρείο της οποίας θα έχει θητεία διάρκειας ενός χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ