Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
«Μαύρο» κλίμα για το χύμα

Χτες ανακοινώθηκαν και οι έρευνες του ΣΕΒΙΤΕΛ...

Να «δαιμονοποιήσει» το ελαιόλαδο που πωλούν απευθείας οι ελαιοπαραγωγοί και να στρέψει τους καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δηλαδή μόνο στα τυποποιημένα λάδια, βάλθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Σε μια εποχή διαδοχικών διατροφικών σκανδάλων γνωστών και μη, που προκαλούν οι ανελέητοι νόμοι του κέρδους και πρωταγωνιστούν οι πολυεθνικές τροφίμων και τα παραρτήματά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ είχαν χτες να παρουσιάσουν μια δική τους έρευνα, για το πόσο σκάρτο και επικίνδυνο είναι το λάδι των τενεκέδων που διακινούν οι παραγωγοί και κάποιοι πλανόδιοι έμποροι. Παράλληλα, έθεσαν και το «επιχείρημα» ότι η ΕΕ πήρε απόφαση για κατάργηση του γνωστού 16κιλου τενεκέ και για πλήρη απαγόρευση διακίνησης κάθε συσκευασίας άνω των 5 λίτρων ανωνύμου και μη τυποποιημένου (χύμα) ελαιολάδου. Βλέπετε, τα παραρτήματα των πολυεθνικών και οι όποιες βιομηχανίες που τυποποιούν και εμπορεύονται λάδι είναι επώνυμες, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θεωρούνται ανώνυμοι κι ...απόκληροι!

Από τους εκπροσώπους του ΣΕΒΙΤΕΛ, παρουσιάστηκε χτες μια έρευνα που έκανε για λογαριασμό τους ιδιωτική εταιρία στο διάστημα 11 έως 22/9/2002 με δείγμα 120 νοικοκυρές σε πέντε νομούς, που δε φημίζονται ως ελαιοπαραγωγικές περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη). Κι όπως ανακοινώθηκε, το 70% των δειγμάτων «χύμα ελαιολάδου» κρίθηκαν ως ακατάλληλα (16% νοθευμένο, 43% εκτός κοινοτικών προδιαγραφών και 12% μειονεκτικό). Εχει μήπως ο ΣΕΒΙΤΕΛ καμία έρευνα στα χέρια του για το τι ακριβώς περιέχουν κι από πού προέρχονται τα επώνυμα τυποποιημένα λάδια, ή δεν την παράγγειλε ακόμα;..

Επιπλέον, ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητάει ελέγχους ουσίας σε όλο το φάσμα της εμπορίας και τυποποίησης ελαιολάδου, ή μόνο στο μέρος που αφορά στους παραγωγούς; Βεβαίως, η νοθεία και η εξαπάτηση των καταναλωτών πρέπει να καταπολεμηθεί απ' όπου κι προέρχεται. Οπως και η αισχροκέρδεια. Αλλά αν επέλθει ο εξαναγκασμός αγοράς μόνο τυποποιημένου λαδιού, ποιος θα εγγυηθεί ότι στο εξής όλα θα είναι εντάξει; Μήπως οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, μαζί με τους μάνατζερ των παραρτημάτων των πολυεθνικών; Και ποιο θα είναι το όφελος παραγωγών και καταναλωτών, αν γίνει αυτό που επιθυμεί ο ΣΕΒΙΤΕΛ; Θα ανέβουν μήπως οι χαμηλές τιμές παραγωγού και θα πέσουν οι τσουχτερές τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής; Τέλος, ποιους θέλουν να κοροϊδέψουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, όταν λένε πως αν περάσει και η διακίνηση όλου του χύμα ελαιολάδου στα χέρια τους, οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν κατά 15%;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ