Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ψάχνουν λύσεις «σωτηρίας» της κυβέρνησης

ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ το έδειξαν χτες στη θεσσαλονίκη

Σε μια τεχνοκρατική συνάντηση αναζήτησης λύσεων, προκειμένου να τη βγάλει «καθαρή» η κυβέρνηση, μετατράπηκε τελικά η σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα με το βαμβάκι, που πραγματοποιήθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των προεδρείων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών από τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Τα προεδρεία των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ, όπως και οι πρόεδροι μερικών Ενώσεων, περιόρισαν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται και φέτος με το βαμβάκι στα στενά περιθώρια της (κακής) διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απέφυγαν να αναφερθούν στην ανάγκη γενικευμένης πλέον αντίδρασης στο ζήτημα του καταστροφικού κανονισμού και στο γεγονός ότι και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν νέα μείωση του εισοδήματός τους. Ακόμη, υπερίσχυσαν οι λογικές των συμβιβασμένων καρεκλοκένταυρων, σύμφωνα με τις οποίες τα προβλήματα θα πρέπει να «σέρνονται» από σύσκεψη σε σύσκεψη - ζητώντας νέα σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας - κι όχι να αντιδρούν οι αγρότες και να αναδεικνύουν τις διεκδικήσεις τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ προειδοποίησε τους παραβρισκόμενους ότι αν υπάρξει συμμόρφωση με τον κανονισμό και δε γίνει δυνατό να περιοριστεί η παραγωγή βαμβακιού στα όρια του 1.137.000 τόνων, οι παραγωγοί δε θα εισπράξουν επιπλέον επιδότηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, Τσακίρης και Κοκκινούλης, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο δεύτερος πρότεινε η επιλέξιμη παραγωγή να μην ξεπεράσει το 1.100.000 τόνους. Ο Τσακίρης υποστήριξε ότι αντί του περιορισμού στην παράδοση του βαμβακιού με το όριο των 297 κιλών ανά στρέμμα, θα πρέπει να θεσπιστεί η ζωνοποίηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας πρότεινε να τεθεί ως βάση για το φετινό ανώτερο πλαφόν κατά αγρότη η περσινή του παραγωγή... μειούμενη κατά ορισμένο ποσοστό.

Φάνηκε καθαρά και χτες ότι οι παραπάνω «πρασινογάλαζοι» βαστάζοι της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης απέχουν παρασάγγας από τα όσα προσδοκούν οι βαμβακοπαραγωγοί. Και κάποιες φωνές αγωνίας κάποιων εκπροσώπων των Ενώσεων για το πού θα πάει φέτος η πραγματική τιμή στο βαμβάκι, τι θα γίνει με το αυθαίρετο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης που ορίστηκε τελευταίως στα 297 κιλά, τι θα γίνει με τα βαμβάκια που δεν μπαίνουν στα εκκοκκιστήρια και οι παραγωγοί εξαναγκάζονται να τα αποθηκεύσουν όπου βρουν και τι θα γίνει αν θα υπάρξουν μη επιλέξιμα βαμβάκια, δε συγκίνησαν καταπώς φάνηκε τους Καραμίχα, Πίττα, Τσακίρη και Κοκκινούλη. Δεν τους συγκίνησε καν ούτε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έταξε 40 δραχμές εθνική ενίσχυση στο βαμβάκι και πήγε και ζήτησε στην ΕΕ μέχρι 25 δραχμές το κιλό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ