Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα τους
  • Τρεις στάσεις εργασίας σήμερα πρωί, μεσημέρι και βράδυ, νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Νέες κινητοποιήσεις, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, αρχίζουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, ενώ την ίδια ώρα η μεν διοίκηση ΗΛΠΑΠ παραπέμπει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην κυβέρνηση, οι δε συναρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης και Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου αρνούνται πεισματικά κάθε συνάντηση.

Οι κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας) θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ η περαιτέρω στάση των εργαζομένων θα καθοριστεί στη νέα γενική συνέλευση, που έχει οριστεί για μεθαύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης γενικής συνέλευσης του κλάδου:

  • Σήμερα και την ερχόμενη Παρασκευή, όλοι οι εργαζόμενοι στην κίνηση θα κάνουν στάσεις εργασίας από 6.30 - 8.30 π.μ., 1.30 - 3.30 μ.μ. και 6.30 - 8.30 μ.μ.
  • Μεθαύριο Πέμπτη θα κάνουν στάση εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ. και νέα γενική συνέλευση.
  • Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, οι οδηγοί δε θα εργάζονται κατά το δεύτερο μέρος των πρωινών «σπαστών» βαρδιών και κατά το πρώτο μέρος των απογευματινών «σπαστών» βαρδιών.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την άρνησή της να τους δεχτεί, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Κι αυτό, γιατί, όπως τονίζουν, οι εργαζόμενοι κήρυξαν ομόφωνα στάσεις εργασίας, χωρίς να διεκδικούν την ικανοποίηση κλαδικών τους αιτημάτων, αλλά διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσε η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του αντισυγκοινωνιακού - αντεργατικού νόμου που ψήφισε στη Βουλή, τόσο στους εργαζόμενους ΗΛΠΑΠ (εξοντωτικά ωράρια εργασίας μέχρι 15 ώρες τη μέρα), όσο και στο επιβατικό κοινό με το νέο πρόγραμμα δρομολογίων, που σχεδιάστηκε στο «πόδι» και μεγάλωσε την ταλαιπωρία του κόσμου.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αγωνιζόμενοι για σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος τους, από τις ενέργειες της διοίκησης και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ, τονίζεται στην Ερώτηση, βασιζόμενη στο νόμο 2669/98, προχώρησε στην καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, στην επιβολή εξοντωτικών ωραρίων, που με τις «σπαστές» βάρδιες κρατούν τους οδηγούς στο δρόμο 15 ώρες, περιέκοψε τα ρεπό, κατάργησε το χρόνο παραλαβής και παράδοσης του οχήματος, περιόρισε ή κατάργησε το διάλειμμα κλπ. Επιπλέον, παρότι αυξήθηκαν οι εισφορές των εργαζομένων, το Ταμείο Υγείας του προσωπικού ΗΛΠΑΠ οδηγείται σε διάλυση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο που επέτρεψε στη διοίκηση του οργανισμού να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς καμιά ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, στην καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων τους, προκαλώντας την αντίδραση όλων σχεδόν των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ, ρωτά τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εργασίας αν σκέφτεται η κυβέρνηση να εξετάσει την πολιτική της και να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ