Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Φουντώνει κι άλλο η ακρίβεια

Νέο άλμα σημείωσε τον Οκτώβρη ο επίσημος πληθωρισμός (έκλεισε στο 3,7%), που υπολείπεται σημαντικά του πραγματικού κόστους ζωής

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, όχι μόνο δε δείχνει να υποχωρεί, αλλά δυναμώνει με συνέπεια να αυξάνονται από τη μια οι απώλειες για τα λαϊκά εισοδήματα και από την άλλη τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας - τα οποία βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν καταδεικνύουν την πραγματική ακρίβεια στην αγορά - ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού (σε δωδεκάμηνη βάση) έκανε νέο άλμα τον Οκτώβρη και έκλεισε στο 3,7% από το 3,5% τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός:

  • το μήνα Οκτώβρη (σύγκριση Οκτώβρη 2002 με το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους) εμφάνισε άνοδο 0,5% έναντι ανόδου 0,3% που σημειώθηκε το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη αύξηση, σημειώθηκε στα νωπά φρούτα (12,3%), ενώ πολύ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στα άλλα είδη.
  • σε ετήσια βάση (σύγκριση Οκτώβρη 2002 με Οκτώβρη 2001) σημειώθηκε άνοδος του πληθωρισμού κατά 3,7%, έναντι ανόδου 2,8% την αντίστοιχη περιόδο (2001/2000). Στην περίοδο αυτή, σύμφωνα με σχετικό πίνακα της ΕΣΥΕ, 26 είδη εμπρορευμάτων και υπηρεσιών εμφανίζουν ποσοστό ανόδου τιμών υψηλότερο του ετήσιου πληθωρισμού 3,7%. Τα νωπά φρούτα εμφανίζουν ποσοστό αύξησης 14,9%, τα εισιτήρια των πλοίων 14,1%, τα κουρεία - ξενοδοχεία 12,8%, τα νωπά λαχανικά 10,5%, τα έξοδα ξενοδοχείων 10,1%, το ελαιόλαδο 9%, αναψυκτικά - γλυκά - καφές 7,7%, άνθη 7,6%, ψάρια νωπά 6,9%, ασφάλιστρα αυτοκινήτων 6,8%, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών 6,8%, βενζίνες 6,4%, τσιγάρα 6,4%, φαγητό εκτός οικίας 6,3%, ιατρικές - οδοντιατρικές υπηρεσίες 6%, βιβλία - εφημερίδες - περιοδικά 5,6, ψωμί 5,1%, δίδακτρα 4,5%, ύδρευση - αποχέτευση 4,5% - ηλεκτρικό ρεύμα 4% κλπ.

Ενδεικτικό είναι ότι οι δύο τομείς, που σε μηνιαία βάση (Οκτώβρη προς Σεπτέμβρη) παρουσίασαν σημαντική αύξηση, είναι η Ενδυση και Υπόδηση (άνοδος 1,9%) όπου και εκδηλώνεται η κερδοσκοπία των επιχειρηματιών του κλάδου στα χειμερινά είδη, και ο τομέας της Διατροφής όπου σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση των τιμών κατά 1%. Σε ετήσια βάση (Οκτώβρης 02/01) δεκάδες είδη διατροφής, υπηρεσίες των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν αυξήσεις τιμών μέχρι και 15% (π.χ. φρούτα νωπά), ενώ τα εισιτήρια των πλοίων αυξήθηκαν κατά 14,1%. Σε πολλά άλλα είδη εμφανίζονται αυξήσεις υψηλότερες του μέσου πληθωρισμού.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, είναι τα μεγάλα θύματα της ακρίβειας που πυροδοτούν από κοινού κυβέρνηση (ο θεματοφύλακας της «ελεύθερης κερδοσκοπίας) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Και αυτή τη φορά δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι οι άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην... άνοδο των μισθών, μια και οι τελευταίοι παραμένουν καθηλωμένοι επί χρόνια. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία διοίκησης της ΓΣΕΕ έχει μετατρέψει τη Συνομοσπονδία σε παραμάγαζο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, στις ταξικές δυνάμεις πέφτει το βάρος της οργάνωσης μετώπου κατά της ακρίβειας. Πολύ δε περισσότερο που η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να εφαρμόσει και το 2003 πολιτική καθήλωσης των εργατικών εισοδημάτων και των συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ