Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΡΟΓΚΙ
Στον ΕΛΓΑ τα «βερεσέδια» της κυβέρνησης!

Με τροπολογία, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, θα ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η ευθύνη και οι επιπτώσεις της πληρωμής αποζημιώσεων ΠΣΕΑ

«Μπαλάκι» των αντιαγροτικών κυβερνητικών σκοπιμοτήτων έγιναν οι ψευτοαποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης), για τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα και όχι μόνο. Η κυβέρνηση, πριν τις δημοτικές εκλογές έταζε δισεκατομμύρια στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους και πολυδιαφήμιζε το λεγόμενο πρόγραμμα Φρόγκι. Στη συνέχεια, όμως, έπεσε «πάγος» και παρασκήνιο περαιτέρω περικοπών και μαγειρεμάτων, ενώ η «μπίλια» έκαστε τελικά ...στον ΕΛΓΑ.

Κι ενώ έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων για το διάστημα Νοέμβρης 2001 - Γενάρης 2002 με βάση τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομίας και Οικονομικών, «παζάρεψαν» εν κρυπτώ τι ποσά θα δοθούν, από πού και πότε. Προχτές, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς είχε συνάντηση με τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Γ. Φλωρίδη. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε το εξής διαφωτιστικό: Αποφασίστηκε ότι η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων του προγράμματος Φρόγκι θα προέλθει από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Χωρίς βέβαια να αναφέρεται το ποσό. Τα ίδια, όμως, είχε πει περί τα μέσα Σεπτέμβρη, ο υπουργός Γεωργίας όταν ανακοίνωσε πως θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα εμφανιζόμενα 101 δισ. δραχμές για τις αποζημιώσεις και την απώλεια εισοδήματος με βάση το πρόγραμμα Φρόγκι. Φαίνεται ότι στην προχτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε τα «σπασμένα» των υποσχέσεων της κυβέρνησης να τα πληρώσει ο ΕΛΓΑ και κατ' επέκταση οι αγρότες!

Πάντως, την προηγούμενη βδομάδα έγινε γνωστό ότι δεν είχε υπογραφεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας δήλωνε ότι υπάρχουν χρήματα για την καταβολή των αποζημιώσεων και δεν επείγει να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ προκειμένου να δοθεί η κοινοτική έγκριση για μεταφορά κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ. Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική κοινοτική έγκριση ήταν για 58,5 δισ. δραχμές (171,6 εκατ ευρώ) και απέμενε η έγκριση των υπολοίπων 43 δισ. δραχμών (126,2 εκατ. ευρώ). Στην προχτεσινή υπουργική συνάντηση, όπως φάνηκε, μάλλον το ξανασκέφτηκαν...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αρνούνταν να υπογράψει τη μεταφορά 40 εκατ. ευρώ, για να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων, γιατί θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός... Ετσι, χτες, κατατέθηκε στη Βουλή «επείγουσα» τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η εξατομίκευση και η πληρωμή των αποζημιώσεων που καλύπτονται από τα ΠΣΕΑ, κατόπιν Υπουργικής Απόφασης. Κι όπως αναφέρεται, αυτό θα γίνεται είτε με μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε με δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου.

Η τροπολογία αυτή έρχεται να δέσει με τα όσα προηγήθηκαν και με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι θα χρεωθεί ο ΕΛΓΑ, για να βγάλει, «το Φρόγκι από την τρύπα». Κι αυτό σημαίνει πως θα εξαναγκαστεί σε νέο δανεισμό ο ΕΛΓΑ, για να καταβληθούν οι όποιες αποζημιώσεις ΠΣΕΑ και τα χρέη θα αποπληρωθούν προφανώς από τις εισφορές των αγροτών, με την εγγύηση της κυβέρνησης! Φανταστείτε τώρα, τι έχει να βγει από τις «νέες εξατομικεύσεις» μέσω ΕΛΓΑ, για την καταβολή των αποζημιώσεων Φρόγκι κι ό,τι άλλο «χρωστά» η κυβέρνηση, όπως και όποτε τελικά, αρχίσουν να δίνονται!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ