Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τη μετατρέπουν σε κρεματόριο!

Ενας εργάτης έπεσε χτες από ύψος πέντε μέτρων σε μαούνα γιατί έτσι επέβαλε το καθεστώς της υπερεντατικοποίησης

Με κατάγματα στο κεφάλι, στο στήθος και στον ώμο νοσηλεύεται από χτες το μεσημέρι, σε κρίσιμη κατάσταση, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ο 40χρονος μεταλλεργάτης Σταύρος Βιδάλης, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος χτες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έπεσε σε ελεύθερη πτώση από τη γέφυρα του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΙΧ», του εφοπλιστή Κουτλάκη, και «μετρώντας» 5 περίπου μέτρα χτύπησε πάνω σε μαούνα (φορτηγίδα) που βρισκόταν στο πλάι του πλοίου. Το νέο ατύχημα έγινε στο ναυπηγείο του Ατσαλάκη, το οποίο έχει αναλάβει τις επισκευαστικές εργασίες του γκαζάδικου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις συνθήκες της «βουτιάς» του εργάτη βοούν ότι ο Βιδάλης είναι το νέο θύμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών και των εργολάβων, οι οποίοι, με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να «ματώνουν» τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Συγκεκριμένα, στο σημείο της γέφυρας όπου βρισκόταν ο μεταλλεργάτης δεν υπήρχαν ρέλια (κάγκελα). Είχαν κοπεί προκειμένου να διευκολυνθεί ο γερανός - τον οποίο έφερε η φορτηγίδα - για να τοποθετήσει στη γέφυρα μία σιδερένια υπερκατασκευή. Μόλις τοποθετήθηκε η κατασκευή οι ηλεκτροσυγκολλητές έπιασαν αμέσως δουλιά για να τη σταθεροποιήσουν, αν και, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, πρώτα θα έπρεπε να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα, όμως αυτή η εργασία θα έτρωγε... χρόνο και χρήμα από τον εφοπλιστή. Επίσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν πιάσει δουλιά το συνεργείο θα έπρεπε από το πλάι του καραβιού να είχε απομακρυνθεί και η μαούνα. Στη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών, και πάλι κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας, και με ευθύνη του ναυπηγείου, απουσίαζε ο τεχνικός ασφάλειας, ο οποίος, μάλιστα, όπως κατήγγειλαν μεταλλεργάτες, είχε να πατήσει το πόδι του από προχτές.

Στον τόπο του ατυχήματος κατέφτασαν η 5μελής Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, από όπου δόθηκε η εντολή για παύση των εργασιών στο ναυπηγείο. Παράλληλα, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος του πλοίου και ο εργοδηγός Γιαννόπουλος, οι οποίοι, μετά από την κατάθεσή τους, με απόφαση του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Γιάννης Δεληγιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών-Καθαριστών, ο οποίος συμμετείχε στην 5μελή Επιτροπή, μας επισήμανε ότι ο Βιδάλης «είναι το νέο θύμα της κατάστασης που βιώνουν οι εργάτες της Ζώνης από την παρατεταμένη ανεργία, την οποία μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση για να πριμοδοτήσει τα μεγαλοσυμφέροντα που έχουν αρπάξει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Η κατάσταση αυτή έχει εντείνει την εγκληματική δράση εφοπλιστών και εργολάβων σε βάρος των εργατών της Ζώνης. Στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους και πατώντας στην αγωνία των εργαζομένων για το μεροκάματο προσπαθούν να ξεθεμελιώσουν και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας στους χώρους δουλιάς. Πάντως, εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τη Ζώνη σε απέραντο κρεματόριο. Ηδη σταματήσαμε τις εργασίες στο ναυπηγείο, και έπεται συνέχεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ