Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στο μηχανικό του ρυμουλκού

Το τελευταίο «αντίο» στο μηχανικό Ιωάννη Μαρκουλή που πνίγηκε το πρωί της Πέμπτης την ώρα της δουλιάς, μέσα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπαν χθες οι συγγενείς, οι συνάδελφοι και οι φίλοι του. Ο Ι. Μαρκουλής, πατέρας 4 παιδιών, εργαζόταν στο ρυμουλκό «Αλέξανδρος» το οποίο βυθίστηκε 400 μέτρα από την προβλήτα του Λιμανιού, κατά τη διαδικασία ρυμούλκησης του φορτηγού πλοίου TRINITY, ελληνικών συμφερόντων που ταξίδευε με σημαία Καμπότζης.

Στο μεταξύ παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο καπετάνιος του ρυμουλκού Σ. Μπαράκος. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, Α. Μουχλίδης και Μ. Μανολάκογλου, πήραν εξιτήριο χθες και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Οι καταγγελίες συναδέλφων τους ναυτεργατών αναδεικνύουν τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος. Η εντατικοποίηση της δουλιάς, το μεγάλης ηλικίας ρυμουλκό που μάλιστα αρκετές φορές παρουσίασε αστάθεια, είναι ορισμένες πτυχές. Οι ίδιοι καταγγέλλουν επίσης ότι για τη ρυμούλκηση των πλοίων απαιτούνται 4 ρυμουλκά, όμως σε αυτή την περίπτωση κινητοποιήθηκαν 3.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών του Λιμενικού, ο προσδιορισμός του αριθμού των ρυμουλκών είναι στην αρμοδιότητα του πλοιάρχου του πλοίου. Ομως οι πλοιοκτήτες είναι αυτοί που έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, διότι αυτοί βάζουν τα χρήματα. Ετσι όσο πιο λίγα ρυμουλκά τόσο καλύτερα για την εταιρία. Γιατί περισσότερα κέρδη μένουν στην τσέπη. Η προανάκριση που είχε αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε χθες. Για τα στοιχεία ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Για τη Δευτέρα εξάλλου αναβλήθηκε η διαδικασία ανέλκυσης του ρυμουλκού που βυθίστηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες, όμως ο γερανός που είχε αναλάβει το έργο, δεν είχε τα αναγκαία πιστοποιητικά (πρωτόκολλο) που να βεβαιώνουν ότι τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ