Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Β. ΜΑΝΟΣ
«Ανοίγουν κερκόπορτες»

O Bασίλης Μάνος
O Bασίλης Μάνος
Οσα «προοδευτικά» και φιλελεύθερα προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, για τα ναρκωτικά, έχουν δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό και έχουν αποτύχει. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο «Ρ», ο Βασίλης Μάνος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Ο Β. Μάνος διευκρινίζει ότι η λεγόμενη φιλελευθεροποίηση αποτελείται από τρία συστατικά:

- Διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».

- Αποποινικοποίηση της κατοχής μικρής δόσης, για προσωπική χρήση. Πρακτικά, τι συμβαίνει; «Είμαι έμπορος και λέω ότι έχω μια δόση για προσωπική χρήση. Παράλληλα, έχω πουλήσει σε δυο - τρεις χρήστες τη δόση τους. Αυτοί λένε την αλήθεια βέβαια - ότι έχουν τη δόση για προσωπική χρήση. Κανείς δεν πιέζει για να μάθει την αλήθεια για μένα, τον έμπορο. Απ' όλους προβάλλεται το της "προσωπικής χρήσης". Εγώ μένω ελεύθερος να εμπορεύομαι».

- Χρήση «υποκατάστατων» των ναρκωτικών. «Αποτελούν άλλη μία κερκόπορτα. Ξεκινήσαμε με τη χορήγηση μεθαδόνης στους ηρωινομανείς. Τώρα ακούγεται ότι πάμε για χορήγηση ηρωίνης στους χρήστες της. Αυτό θα προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία. Σκεφτείτε 20 με 30 χιλιάδες ηρωινομανείς να σπεύδουν καθημερινά στα νοσοκομεία και να καταλαμβάνουν επί μισή ώρα ο καθένας ένα κρεβάτι για να πάρουν τη δόση τους.

Σκεφτείτε το παρεμπόριο που θα αναπτυχθεί μέσα στα νοσοκομεία. Μη γελιόμαστε, υπάρχει μια μερίδα γιατρών και νοσηλευτών που αρέσκονται στο "φακελάκι". Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέους επικίνδυνους δρόμους. Π. χ. ένα νέο εμπόριο με χορηγήσεις έξτρα δόσης.

Αν σκεφτείτε και το βάρος που ξαφνικά θα επωμιστούν τα δημόσια νοσοκομεία, είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ότι θα γίνουν συμβάσεις μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ιδιωτών, προκειμένου οι τελευταίοι να χορηγούν την ηρωίνη. Επομένως, μπαίνει και πάλι το στοιχείο του κέρδους στην υπόθεση...».

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν κλίμα «φιλελευθεροποίησης» για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Δηλαδή, «να εδραιώσουν την άποψη ότι μπορεί οποιοσδήποτε να καταναλώσει ελεύθερα ναρκωτικά. Να διαδοθούν τα ναρκωτικά όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό αποτελεί την κερκόπορτα. Την ανοίγεις και μετά θα έχεις ένα χρήστη, που θα ζητά όλο και κάτι παραπάνω».

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία και τις κινήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα - για φιλελευθεροποίηση, αποποινικοποίηση κτλ. - υπογραμμίζει: «Αυτά που θέλουν να προωθήσουν τώρα στη χώρα, είχαν γίνει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια νωρίτερα και είδαν τι ακολουθεί. Το 1965 η Σουηδία αποφάσισε να προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση, όχι μόνον απέναντι στη χρήση προϊόντων της κάνναβης, αλλά γενικά να επιδείξει μια ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά. Σε έναν χρόνο είχαν διπλασιασμό των τοξικομανών. Ακριβώς τα ίδια έγιναν το 1959 στην Αγγλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ