Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ»
Να πώς θα μπει «μαχαίρι» και στη νότια Σερβία!
  • Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που κάνει λόγο για τη συγκρότηση αυτονομιστικών στρατών στη νότια Σερβία στο «πρότυπο» του «UCK», με σκοπό την προσάρτηση των  μεθοριακών σερβικών περιοχών στο Κοσσυφοπέδιο!
  • Προαναγγέλλεται παραβίαση της αμερικανο-σερβικής στρατιωτικής συμφωνίας του περασμένου Ιούνη, η δημιουργία «αμερικανικής στρατιωτικής» βάσης στη μεθόριο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, και το υπό κάποιες «προϋποθέσεις» ενδεχόμενο νέας ΝΑΤΟικής επέμβασης
  • Ο Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ,  προβάλλεται ως «σύμμαχος κλειδί των Αλβανών» στα Βαλκάνια, φερόμενος να γνωρίζει τη συγκρότηση αυτονομιστικών οργανώσεων και να χαρακτηρίζει τα «μεγαλοϊδεατικά» σχέδια των Χάτσι και Τζαφέρι «ρομαντικούς τυχοδιωκτισμούς»

ΝΑΤΟικά τανκ σε ετοιμότητα στην Πρίστινα

Associated Press

ΝΑΤΟικά τανκ σε ετοιμότητα στην Πρίστινα
Τι υπονοούσαν προ ημερών οι ανώνυμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι όταν έκαναν λόγο για «ανησυχητική δραστηριότητα» στις μεθοριακές περιοχές της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο; Μία «καλή» απάντηση επιχείρησε να μας δώσει χτες ο συντάκτης της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζέφρι Σμιθ, κάνοντας λόγο για τη συγκρότηση και δράση του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντα» στο πρότυπο του «UCK».

Ο συντάκτης της εφημερίδας, επικαλούμενος ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, επισημαίνει πως «Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές επιχειρούν την ενορχήστρωση της βίας με στόχο την ανεξαρτησία νότιων σερβικών περιοχών με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό και τελικό σκοπό την προσάρτησή τους σε ένα - μελλοντικά; - ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο»!

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται πως τις τελευταίες βδομάδες, «ένας αυξανόμενος αριθμός Κοσσοβάρων Αλβανών» διεισδύουν στο έδαφος της νότιας Σερβίας και δη στις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντα, όπου κατά 80% ο πληθυσμός των περιοχών αυτών αποτελείται από Αλβανούς. «Οι Αλβανοί των περιοχών αυτών αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό πλειοψηφίας του πληθυσμού και το Βελιγράδι θεωρεί πως γίνονται προσπάθειες για την αποσκίρτησή τους από τη Σερβία με στόχο την προσάρτησή τους στο Κοσσυφοπέδιο... Μία τέτοια κίνηση θα αύξανε την έκταση του Κοσσυφοπεδίου κατά 10%» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο ομολογεί πως «τις μη φανταστικές ανησυχίες του Βελιγραδίου συμμερίζονται δυτικοί αξιωματούχοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί»...

Μπροστά σ' αυτές τις ύποπτες διεισδύσεις Κοσσοβάρων Αλβανών στα χωριά της νότιας Σερβίας, το Βελιγράδι επιχειρεί -δικαίως... - την ανασυγκρότηση της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας. Ομως, αυτή η προσπάθεια διαστρεβλώνεται από το παραπάνω ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ». Οπως φαίνεται, εξυφαίνεται ήδη μία ακόμη «ανθρωπιστική κρίση», μία ακόμη «υπόθεση καταπίεσης και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με σκοπό την εξαπόλυση μίας νέας φονικής ΝΑΤΟικής επέμβασης, όπως έγινε πέρσι με πρόσχημα την προστασία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», «η Γιουγκοσλαβία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυτονομιστική απειλή αυξάνοντας τις δυνάμεις της και προχωρώντας σε ενέργειες εκφοβισμού, όπως πυρπολισμοί σπιτιών και συλλήψεις νεαρών ανδρών». Από την πλευρά τους, υποστηρίζει η αμερικάνικη εφημερίδα, «οι Αλβανοί (κάτοικοι της νότιας Σερβίας) απαντούν σχηματίζοντας σε χωριά δυνάμεις αυτοάμυνας, των οποίων τα μέλη ορκίζονται να ακολουθήσουν το πρότυπο του Κοσσυφοπεδίου και να πετύχουν την εξαίρεση των περιοχών τους από τον πολιτικό έλεγχο του Βελιγραδίου».

Τέλος, ο Τζέφρι Σμιθ υπαινίσσεται πως η επίθεση του Σαββάτου σε σερβική αστυνομική περίπολο στο Κοντσούλτζ δεν ήταν η πρώτη, καθώς υποστηρίζει πως παρόμοιες επιθέσεις εκδηλώθηκαν τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις μέσα στον περασμένο μήνα από άνδρες που φορούσαν παραστρατιωτικές στολές με διακριτικά του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντα»!

Να τι πήγε να κάνει ο στρατηγός Κλαρκ στα Τίρανα!

Αντιδρώντας στις ανησυχίες των ηγετών ορισμένων χωρών που συμμετέχουν στην ΚΦΟΡ, που φαίνεται να επιθυμούν - τουλάχιστον για την ώρα... - την αποτροπή μίας νέας σύρραξης στην περιοχή, ο απερχόμενος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ μετέβη ως γνωστόν την περασμένη βδομάδα στα Τίρανα για συναντήσεις με τον αρχηγό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι και των Αλβανών της ΠΓΔΜ Αρμπεν Τζαφέρι. Αυτό που δε μάθαμε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδωσαν την παραπάνω είδηση, είναι ο σκοπός και το αποτέλεσμα των εκεί επαφών του στρατηγού Κλαρκ. Ευτυχώς, η «Ουάσιγκτον Ποστ» φρόντισε χτες, σε σχετικό δημοσίευμά της, να μας «ενημερώσει»...

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο στρατηγός Κλαρκ πήγε στα Τίρανα επιχειρώντας να πείσει Αλβανούς ηγέτες να θέσουν υπό έλεγχο «αυτονομιστικές προβοκάτσιες στη νότια Σερβία». Στο ίδιο δημοσίευμα, όπου ο Κλαρκ χαρακτηρίζεται απερίφραστα «σύμμαχος κλειδί των Αλβανών»(!), αναφέρεται πως ο Αμερικανός στρατηγός επιχείρησε τάχα να κάμψει τα μεγαλοϊδεατικά οράματα των Χάτσι και Τζαφέρι, αποκαλώντας «ρομαντικούς τυχοδιωκτισμούς» τα σχέδια για απόσχιση νότιων σερβικών περιοχών και προσάρτησή τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο άρθρο επικαλείται ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, οι οποίοι φέρονται να «ανησυχούν» πως «τα κεφάλαια και τα όπλα που συγκεντρώνονταν στο πρώιμο παρελθόν από την αλβανική ομογένεια του εξωτερικού με στόχο την αυτονόμηση του Κοσσυφοπεδίου, τώρα διοχετεύονται για την αγορά όπλων, πυρομαχικών και τη συγκρότηση αυτονομιστικών στρατών στη νότια Σερβία». Σύμφωνα μάλιστα με ανώνυμο δυτικό διπλωμάτη στην Πρίστινα, που επικαλείται η «Ουάσιγκτον Ποστ», το ζήτημα της δράσης τέτοιων ομάδων είναι ιδιαίτερα υπαρκτό στο Πρέσεβο, καθώς «υπάρχει το ενδεχόμενο μίας μεγάλης ανάμειξης των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας αλλά και μεγάλη ανησυχία πως εάν αυξηθούν οι ειδήσεις για καταπίεση των δικαιωμάτων (των Αλβανών της νότιας Σερβίας), τότε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο θα κληθούν να παρέμβουν»(!).

Με αυτά τα προσχήματα, αποκαλύπτονται στη συνέχεια και τα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου για παραβίαση του κανονισμού της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ - Σερβίας περί ουδέτερης ζώνης έκτασης ενός μιλίου στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας. Στο σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρεται πως «σύντομα περίπου 30 Αμερικανοί στρατιώτες που περιπολούν στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο θα σταθμεύσουν σε νέα βάση, που τώρα τελεί υπό κατασκευή, σε μία περιοχή που θα απέχει λιγότερο από 100 γιάρδες από τη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία»...

Και το πολύ «αποκαλυπτικό» δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» ολοκληρώνεται με την ακόλουθη δήλωση του Σακίρ Σακίρι, ενός υποδιοικητή των λεγόμενων Δυνάμεων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου και στελέχους του πρώην «UCK» που κατάγεται από το Πρέσεβο: «Ενα πράγμα είναι σίγουρο... Θα γίνει πόλεμος...Η καλύτερη λύση για αυτούς (δηλαδή τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας) θα είναι να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο. Το Βελιγράδι δε χρειάζεται μία περιοχή που δεν μπορεί να ελέγξει. Οι (Αλβανοί) κάτοικοι (της νότιας Σερβίας) θα έρθουν αντιμέτωποι με τη στιγμή που θα πρέπει να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους»! Είπατε τίποτε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ