Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Επικίνδυνη καθημερινότητα τα αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους

Δρόμους εξαιρετικά επικίνδυνους ακόμα και γι' αυτές τις - συνταγματικά διατυπωμένες - ελευθερίες της αστικής δημοκρατίας, φαίνεται να κατοχυρώνει ως καθημερινή πρακτική πλέον η κυβέρνηση, με τα μπλόκα που διαδέχονται το ένα το άλλο στους δρόμους και θύμα μια διαφορετική κοινωνική ομάδα κάθε φορά. Ετσι, από τα μπλόκα στα αυτοκίνητα και τις αυθαίρετες κατασχέσεις, με πρόσχημα τους μεθυσμένους οδηγούς, πέρασαν στα μπλόκα στις γειτονιές των Τσιγγάνων, με πρόσχημα τα ναρκωτικά και ύστερα στα μπλόκα κατά των αλλοδαπών, με πρόσχημα την εγκληματικότητα. Ετσι, ένα σύστημα που καλλιεργεί το ίδιο την παραβατικότητα, την επικαλείται στη συνέχεια, για να αυξήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του και να επιβάλει ως αυτονόητο, στις συνειδήσεις την άσκηση της κρατικής βίας. Τα φαινόμενα της τέτοιας άσκησης της κρατικής εξουσίας πληθαίνουν επικίνδυνα.

Χτες το πρωί, πάνοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν μια ολόκληρη περιοχή γύρω από το σταθμό του μετρό στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν σκορπίσει παντού τον τρόμο και τον πανικό. Ακολουθώντας πιστά πρακτικές κατοχικού στρατού, άρχισαν να ψάχνουν για αλλοδαπούς στις αποβάθρες του μετρό, στις στάσεις, στα λεωφορεία και στους γύρω δρόμους. «Ορθιοι όλοι οι αλλοδαποί», ακουγόταν η κραυγή του επικεφαλής της διμοιρίας μέσα στα λεωφορεία. Και ακολουθούσαν οι γνωστές σκηνές του εξευτελισμού των ανθρώπων, με τις κάννες των όπλων να τους σημαδεύουν και τους αστυνομικούς να τους υποβάλουν σε σωματική έρευνα, να ζητούν στοιχεία ταυτότητας, έχοντάς τους κολλημένους στον τοίχο ή αναγκάζοντάς τους να παραμένουν ξαπλωμένοι στο πάτωμα σαν τα γουρούνια.

Επί τόπου έγινε η πρώτη διαλογή. Οσοι είχαν άδειες παραμονής ήταν ελεύθεροι να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, να πάνε στις δουλιές τους. Οσοι δεν είχαν κανένα έγγραφο μαζί τους, οδηγούνταν στις κλούβες, κι από κει στα αστυνομικά τμήματα. Συνολικά, στο πρωινό ανθρωποκυνηγητό έγινε έλεγχος περίπου σε 400 αλλοδαπούς. Εκατόν δέκα βρέθηκαν χωρίς χαρτιά και με συνοπτικές διαδικασίες φορτώθηκαν σε λεωφορεία, τα οποία τους πήραν για τα σύνορα. Περίπου 30 άλλοι επικαλέστηκαν ότι είχαν αφήσει τα χαρτιά στο σπίτι τους για να μην τα χάσουν. Αυτοί ήταν πιο τυχεροί και οδηγήθηκαν στο τμήμα για εξακρίβωση. Σαράντα άλλοι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων βρέθηκαν χωρίς χαρτιά και συνελήφθησαν για να απελαθούν.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και για στενά εκλογικούς στόχους. Σε ένα χυδαίο ανταγωνισμό με τη ΝΔ για το ποιος είναι καλύτερος κυνηγός κεφαλών, επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα «τάξης και ασφάλειας», την ίδια ώρα που από το σύνολο της πολιτικής της παράγεται πραγματικά εγκληματικό αποτέλεσμα για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ