Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ
Συμφωνία για την αντεργατική επίθεση της Λισαβόνας

Το περιεχόμενο της επιστολής του Πορτογάλου πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 23 και 24 του Μάρτη και της απάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού

Για μια σαρωτική επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων ετοιμάζονται οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκκίνηση θα δοθεί από τη Σύνοδο της Λισαβόνας στις 23 και 24 του Μάρτη. Τούτο προκύπτει τόσο από την επιστολή του προεδρεύοντος, πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες προς τους ηγέτες της ΕΕ, όσο και από την επιστολή - απάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Επιστολή Γκουτιέρες

Στην επιστολή του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη αλλαγής του «κοινωνικού προτύπου» με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα. Οι αλλαγές που προωθούνται στη Σύνοδο της Λισαβόνας στηρίζονται στις εξής παραμέτρους: παγκοσμιοποίηση, τεχνολογικές αλλαγές και γήρανση του πληθυσμού. Οπως είναι γνωστό, η πορτογαλική προεδρία με τις προτάσεις της συνιστά την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, την πλήρη απορύθμιση, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την καθιέρωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την κατάργηση των ορίων στις ομαδικές απολύσεις, τη διευθέτηση του ετήσιου χρόνου εργασίας κλπ. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης οι «δεκαπέντε» υποστηρίζουν το μοντέλο της Χιλής με την καθιέρωση του τριζωνικού συστήματος, δηλαδή την κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς κ.ά.

Απάντηση Σημίτη

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην επιστολή - απάντηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνει την υποστήριξή του στις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρίας. Ο Κ. Σημίτης προτείνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων από εργασία σε εργασία και από ειδικότητα σε ειδικότητα, την άσκηση ενεργητικής και όχι παθητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού δίνουν το περίγραμμα και το περιεχόμενο του «απασχολήσιμου», το μοντέλο του εργαζόμενου που θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εκάστοτε εργοδότη για να εργαστεί όσο, όπου και όπως του ζητηθεί. Θα είναι επίσης αποκλειστικά υπεύθυνος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του και τη συνταξιοδότησή του, αν βεβαίως καταφέρει ποτέ να φτάσει στην ηλικία της συνταξιοδότησης.

Οι χτεσινές δηλώσεις

Η συμφωνία στις γενικές γραμμές των προτάσεων της πορτογαλικής προεδρίας αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των πρωθυπουργών Πορτογαλίας Αντ. Γκουτιέρες και Ελλάδας Κ. Σημίτη μετά τη χτεσινή δίωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των ηγετών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου στη Λισαβόνα.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τόνισε ότι το κοινωνικό μοντέλο στα κράτη - μέλη της ΕΕ «βρίσκεται υπό αμφισβήτηση» και δήλωσε την υποστήριξή του στις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρίας. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας επανέλαβε στις δηλώσεις του τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης των κρατών - μελών της ΕΕ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και όπως δήλωσε ο Αντ. Γκουτιέρες κατέληξαν ότι θα πρέπει να γίνει αυστηρότερη η εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ