Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Τσιγγάνοι έχουν και δικαιώματα

Περιοδεία στους Τσιγγάνους, στην Αγ. Βαρβάρα, πραγματοποίησε  κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και με τη συμμετοχή των δημοφιλών ηθοποιών, Τίτου Βανδή και Μπέττυς Βαλάση

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η περιοδεία στην Αγία Βαρβάρα και η συζήτηση με τους Τσιγγάνους, που πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ κλιμάκιο του ΚΚΕ. Ο ηθοποιός Τίτος Βανδής άνοιξε τη συζήτηση, σε καφενείο της Ελευθερίου Βενιζέλου, αναφέροντας τα προβλήματα που βασανίζουν όλους τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν από τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει προεκλογικά να παραπλανηθούν οι Τσιγγάνοι από υποσχέσεις, αλλά να δουν την κατάσταση, τα προβλήματα και το αύριο των παιδιών τους. Η ηθοποιός Μπέττυ Βαλάση συζήτησε για τα ειδικά προβλήματα, που έχουν οι Τσιγγάνες γυναίκες, ως μητέρες και εργαζόμενες.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, από την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει τις εντολές της ΕΕ και υπογράμμισε ότι σε αυτά τα πλαίσια και τα προβλήματα των Τσιγγάνων οξύνονται καθημερινά. Τόνισε δε, ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί, με υποσχέσεις, με μεγάλα λόγια και με τον αποπροσανατολισμό, από τη μια, να καθησυχάσει και, από την άλλη, να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες, για να υποκλέψει την εμπιστοσύνη, αλλά και την ψήφο των Τσιγγάνων.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στην πραγματικότητα των αριθμών, που είναι αμείλικτη. Σύμφωνα, όπως είπε, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας:

Στην Εκπαίδευση: Οι Τσιγγάνοι είναι αναλφάβητοι κατά 80%. Ποσοστό που στα Ανω Λιόσια φτάνει στο 92% και στα Μέγαρα στο 85%.

Στην Υγεία: Το 40% των παιδιών των Τσιγγάνων δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς ή και καθόλου. Το 10% του πληθυσμού των Τσιγγάνων είναι φορείς της ηπατίτιδας Β` (σε σύγκριση με το 3-4% του γενικού πληθυσμού). Η παιδική θνησιμότητα στην περιοχή της Αγίας βαρβάρας είναι 7 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του γενικού πληθυσμού.

Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται από γονείς απόρους και ανασφάλιστους. Μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες. Συχνά σε καταλύματα χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τουαλέτα.

Στα Ανω Λιόσια και στα Μέγαρα το 40% των Τσιγγάνων δεν είναι γραμμένοι στα Δημοτολόγια. Μόνο το 51,8% των παιδιών έχει εμβολιαστεί.

Η ανεργία είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα παιδιά, αφού δεν πηγαίνουν σχολείο, παρά σε πολύ μικρά ποσοστά, δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά επαγγέλματα.

Τα προβλήματα των γυναικών είναι οξύτατα, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες στη χώρα μας και σε ό,τι αφορά τον αναλφαβητισμό και σε ό,τι έχει σχέση με τα ίσα δικαιώματα.

Στην εκτίμηση της κατάστασης για το ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ολοι λίγο - πολύ θα συμφωνήσουν. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις άλλες δυνάμεις είναι στην εκτίμηση των αιτίων, των υπεύθυνων γι' αυτή την κατάσταση και κυρίως στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη ριζική αντιμετώπισή τους.

«Το ΚΚΕ, τόνισε ο ομιλητής, αγωνίστηκε μέσα και έξω από τη Βουλή για τα προβλήματά σας, όπως αγωνίζεται και για τα προβλήματα όλων των εργαζομένων. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι και νομαρχιακοί σύμβουλοι ασχολήθηκαν με τα προβλήματά σας. Ποιος δε θυμάται τη δράση για τα συμφέροντά σας του κομμουνιστή δημάρχου της Αγ. Βαρβάρας Μήτρου Σουλιμιώτη;». Και υπενθύμισε ότι οι κομμουνιστές νομαρχιακοί σύμβουλοι κατάγγειλαν τη βάρβαρη επίθεση μασκοφόρων αστυνομικών στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, που είχε σκοπό, εκτός των άλλων, τη γενικότερη τρομοκράτηση και των Τσιγγάνων και των υπολοίπων εργαζομένων.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την ισότιμη αντιμετώπιση των Τσιγγάνων. Ειδικότερα:

- Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να μπορούν να βρίσκουν δουλιά.

- Μέτρα κοινωνικής προστασίας, ασφάλισης και συνταξιοδότησης των εργαζόμενων Τσιγγάνων, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και όταν φτάνουν σε ηλικία που δεν μπορούν να εργαστούν δεν έχουν εξασφαλισμένη κάποια σύνταξη.

- Να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των Τσιγγάνων να παρακολουθούν την εκπαίδευση, όπως όλα τα παιδιά, χωρίς, όμως, να αποκόβονται από τις πολιτισμικές τους ρίζες.

- Να ιδρυθεί Κέντρο Μελέτης της τσιγγάνικης φυλής, που θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη γλώσσα, το αλφάβητο, τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, το τραγούδι, τις τέχνες της τσιγγάνικης φυλής. Ενα κέντρο, που θα ασχολείται συνολικά με την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.

- Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αποφασιστικής βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Οι σημερινές συνθήκες είναι απαράδεκτες.

- Να πάψουν οι διακρίσεις και οι ρατσιστικές αντιλήψεις, που οδηγούν στην γκετοποίηση.

Και κάλεσε τους Τσιγγάνους να σκεφτούν και να δώσουν την ψήφο τους σε αγωνιστές, που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική. Οι Τσιγγάνοι που πήραν το λόγο τόνισαν ότι το κράτος, όταν πρόκειται για τη φορολογία, για τη στράτευση και γενικά τις υποχρεώσεις, τους αντιμετωπίζει σαν Ελληνες πολίτες. Οταν, όμως, πρόκειται για τα δικαιώματά τους, τότε είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μίλησαν και για τα κονδύλια, που διατίθενται από την ΕΕ, υποτίθεται, για τους Τσιγγάνους, που «χάνονται» στο δρόμο και φθάνουν ελάχιστα σε αυτούς. Αποκάλυψαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν από την ανεργία, την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, την απουσία, ουσιαστικά, εκπαίδευσης των παιδιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ