Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιοτικός νεανικός κινηματογράφος

«Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη
«Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη
Κινηματογραφική «όαση» για τα παιδιά και τη νεολαία, που η κινηματογραφική τους αντίληψη στρεβλώνεται κυρίως μέσω του Χόλιγουντ, φιλοδοξεί να αποτελέσει ο παλιός κινηματογράφος της Αθήνας, «Φιλίπ».

Ανακαινισμένος και με τη διεύθυνση του «Νεανικού Πλάνου» (μη κερδοσκοπικού φορέα) και του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ολυμπίας, το «Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής) «συστήνει» από σήμερα και μέχρι τις 21/11 στους νέους - και όχι μόνο - το νέο του «πρόσωπο», με την προβολή 10 ευρωπαϊκών νεανικών ταινιών (δύο σε πρώτη ελληνική προβολή).

Οι ταινίες, «Ο κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Ερικ Γκούσταβσον και «Ενα καλοκαιρινό παραμύθι» του Σουηδού Ουλφ Μάλμρος, θα προβληθούν για πρώτη φορά σε διανομή στην Ελλάδα, αφού η δεύτερη ταινία προβλήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, όπου και πρώτευσε. Πρωταγωνιστεί ένα παιδί, ελληνικής καταγωγής, ο Αναστάσιος Σούλης.

Η ταινία του Γκούσταβσον βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jostein Gaarder που μεταφράστηκε σε 46 γλώσσες (και στα ελληνικά).

Οι υπόλοιπες ταινίες της βδομάδας είναι εξαιρετικές ελληνικές, παλαιότερες και νεότερες, με πολλές συμμετοχές σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, πολυβραβευμένες οι περισσότερες. Πρόκειται για τις ταινίες: «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, «Η Σκιάχτρα» του Μανούσου Μανουσάκη, «Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα, «Το μόνον της ζωής μου ταξίδειον» του Λάκη Παπαστάθη, «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του Ντίνου Δημόπουλου, «Το φως που σβήνει» του Βασίλη Ντούρου και «Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι» του Βασίλη Μπουντούρη.

Να σημειωθεί, ότι, ανεξάρτητα από την παραπάνω διοργάνωση, την άλλη Παρασκευή θα προβληθεί στο «Φιλίπ» η αριστουργηματική, πολυβραβευμένη σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ταινία του Κινέζου, Τιαν Μινγκ Γου, «Ο βασιλιάς των μασκών». Η ιστορία διαδραματίζεται στο Σετσουάν των αρχών του 20ού αιώνα, σε μια εποχή που στην Κίνα κυριαρχούσε η πείνα και η αγοραπωλησία παιδιών, σε μια προσπάθεια επιβίωσης.

Η νέα διεύθυνση του «Φιλίπ» φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα «στέκι», μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, όπου θα προβάλλονται ποιοτικές ταινίες για το νεανικό κοινό, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, καθιερώνοντας καθημερινή παιδική ζώνη προβολών. Εκτός από τις νεανικές ταινίες, το «Νεανικό Πλάνο» φιλοδοξεί να προβάλλει σύγχρονες ταινίες (αποκλειστικά στο «Φιλίπ») και να στηρίξει τον καλό ελληνικό κινηματογράφο. Ελπίζουμε να μη μείνουν μόνο στόχοι όλα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ