Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
«Αντιλαϊκό και ταξικό» το Φορολογικό

«Αντιλαϊκό και ταξικό», χαρακτήρισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, που εισήγαγε για συζήτηση η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, δηλώνοντας την καταψήφισή του επί της αρχής από το ΚΚΕ. Οπως επισήμανε, οι αναδιαρθρώσεις που προωθεί κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και συνίστανται σε νέες φοροαπαλλαγές προς την πλουτοκρατία, ενώ συνεχίζεται η φορολογική απομύζηση των λαϊκών εισοδημάτων.

Για το θέμα των περίφημων «φοροελαφρύνσεων» στους μισθωτούς και την αφαίρεση από το εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών για τους φορολογούμενους, ο Νίκος Γκατζής σχολίασε ότι παράλληλα λιγοστεύουν τις φορολογικές κλίμακες, με αποτέλεσμα το όφελος για το φορολογούμενο να είναι ένα δεκαχίλιαρο. Εκανε λόγο για αυξήσεις στην έμμεση φορολογία μέσω της αύξησης των τελών της κυκλοφορίας αυτοκινήτων κατά 10%. Τόνισε, παράλληλα, ότι «οι σύγχρονες ανάγκες μιας οικογένειας είναι πολύ μεγαλύτερες από το πλαφόν που προσδιορίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο για κάθε φορολογούμενο το όριο του αφορολόγητου να είναι 5 εκατομμύρια δραχμές, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση. Θεωρούμε επιβεβλημένη την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι απαραίτητη, επίσης, η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και δωρεάν Παιδεία». Οσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις μεταβιβάσεις κληρονομιάς σημείωσε ότι υπονομεύονται από τις αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που θα γίνει στις αρχές του 2003.

Αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές που συντελούνται υπέρ του κεφαλαίου, ο Νίκος Γκατζής έφερε ως παράδειγμα την «εξαίρεση των ναυτιλιακών ακινήτων από τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιριών και την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους», καθώς και τη «σχεδιαζόμενη κατάργηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος» καθώς και τη «μείωση κατά 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό πετρέλαιο και τη μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών». Επίσης, μίλησε για ολοκληρωτική φοροαπαλλαγή στις μεταβιβάσεις ανώνυμων κτηματικών εταιριών.

Απαραίτητες «για την εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική οικονομία», χαρακτήρισε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Επισήμανε την ανάγκη ενός φορολογικού συστήματος «που θα είναι πιο απλό και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα φορολογικά συστήματα. Θα είναι διαφανές, αναγνώσιμο και ελέγξιμο όχι μόνο από τις ντόπιες αλλά και τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πια το φορολογικό σύστημα ως έναν κρίσιμο παράγοντα στις επιλογές τοποθέτησης των επενδύσεών τους». Επίσης, υποστήριξε ότι διορθώνονται συγκεκριμένα σημεία αδικίας προς τους φορολογούμενους. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Συνασπισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ