Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Δεδομένα που απαντούν στο «ποιος με ποιον, για τι»

Η μεγάλη διαδήλωση στη Φλωρεντία καθώς και οι συζητήσεις που έγιναν για μια περίπου βδομάδα ανάμεσα σε κόμματα και σε κινήματα προσφέρονται για μια σοβαρή συζήτηση για την ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γενικότερα του εργατικού κινήματος. Επίσης προσφέρονται για να ολοκληρώνεται μια πείρα που ήδη έχει αποκτήσει το Κόμμα μας. Καταγράφουμε σήμερα ορισμένες πρώτες σκέψεις για ορισμένα ζητήματα όπως αναδείχτηκαν από συζητήσεις που είχαμε με συντρόφους που μετείχαν όχι μόνο στη διαδήλωση, αλλά και σ' όλη τη συζήτηση που έχει προηγηθεί καιρό τώρα από το Σιάτλ και μετά.

1. Η συμμετοχή στη διαδήλωση που ήταν υπερδιπλάσια της Γένοβας δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαθέσεις από την εργατική τάξη και άλλα λαϊκά στρώματα της Ιταλίας να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο που προωθείται σε βάρος του Ιράκ και ενάντια σε πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί και στην Ιταλία προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη διαδήλωση των εργατών της «Φίατ» παραμονές της διαδήλωσης στη Φλωρεντία, στην οποία επίσης μετείχαν.

2. Καταγράφεται μια τάση αμφισβήτησης της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και αυτό συνέλαβε στο να έχει μεγάλη επιτυχία η πορεία και η συγκέντρωση που διοργανώθηκε.

Στη μαζική συμμετοχή συνέβαλε επίσης η δουλιά της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, των Ιταλών Κομμουνιστών και της CGIL, της οποίας η πλειοψηφία, που πρόσκειται στη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή στο κόμμα του Ντ' Αλέμα, πιέζεται από τα κάτω, από λαϊκές εργατικές μάζες και αυτή τη φορά συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, πράγμα που δεν είχε κάνει στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα στη Γένοβα.


Υπάρχει, λοιπόν, τάση ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος σε μια αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική γραμμή και ταυτόχρονα εμφανίζεται και η τάση από τη σοσιαλδημοκρατία να μπει μέσα σε αυτό το κίνημα που αναπτύσσεται, με στόχο να το χειραγωγήσει.

Οι διαθέσεις των μαζών στην Ιταλία και στη διαδήλωση, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις που έγιναν δείχνει ότι αυτή η ριζοσπαστική τάση είναι πολύ πιο μπροστά από τις διαθέσεις των κυρίαρχων δυνάμεων του Φόρουμ που συγκροτήθηκε.

3. Στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ διαπιστώνεται συνεννόηση και οργανωτική διασύνδεση ανάμεσα σε δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες αρχίζουν να συμμετέχουν διά μέσω των ομοσπονδιών σε κάθε χώρα, τη CES, την ΑΤΤΑΚ που έχει διασυνδέσεις με τη σοσιαλδημοκρατία και άλλων δυνάμεων μαζί και διαφόρων τροτσκιστικών ομάδων (οι οποίες δίνουν χέρι βοήθειας στη σοσιαλδημοκρατία, ισχυριζόμενες ότι αυτή η συνεργασία τους στοχεύει, δήθεν, στο να ριζοσπαστικοποιηθούν οι μάζες) και φυσικά με κόμματα που έχουν μια πολιτική συμβιβασμού απέναντι στην ΕΕ και γενικότερα τον ιμπεριαλισμό, όπως είναι ο ΣΥΝ από την Ελλάδα.

Στόχο έχουν αυτή τη γενική τάση ανάπτυξης του εργατικού λαϊκού κινήματος σε μια γραμμή ρήξης με την κυριαρχία των μονοπωλίων και της ΕΕ να τη χειραγωγήσουν, να μην αναπτύσσεται και να ακολουθεί μια γραμμή που εξυπηρετεί τη σοσιαλδημοκρατία και φυσικά την κυριαρχία των μονοπωλίων στην ΕΕ και στις διάφορες χώρες - μέλη της.

Απέναντι σ' αυτή την τάση και στη χώρα μας και σε επίπεδο Ευρώπης είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί πρώτα απ' όλα ο συντονισμός και η κοινή δράση ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα, ανάμεσα σε εργατικές οργανώσεις και συνδικάτα που έχουν ταξική γραμμή και αντιστρατεύονται στις χώρες τους τις συμβιβασμένες ηγεσίες και τη CES σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία είναι το μακρύ χέρι της Κομισιόν. Και φυσικά να συντονίζεται το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ