Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προκαλούν οι Βρετανοί

 

Ενα από τα γδαρμένα και ακρωτηριασμένα από τους Βρετανούς γλυπτά του Παρθενώνα
Ενα από τα γδαρμένα και ακρωτηριασμένα από τους Βρετανούς γλυπτά του Παρθενώνα
Ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης και ο έμμεσος πλην σαφής χλευασμός της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του Βρετανικού Μουσείου για τη «Συντήρηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», χαρακτήρισε τη διήμερη διεθνή συνάντηση. Ο αποπροσανατολισμός συνίσταται στην προσπάθεια του επιμελητή των ελληνικών αρχαιοτήτων, Ιαν Τζέκινς, να αντεπιτεθεί, μεταθέτοντας τη συζήτηση στην κατάσταση διατήρησης των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ο χλευασμός στην προκλητική απόφαση του Μουσείου να «δεξιωθεί» τους συνέδρους στην αίθουσα των γλυπτών. Γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ελληνικής επιτροπής και του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, πριν ακόμα οι Ελληνες επιστήμονες παρουσιάσουν το πόρισμα από την εξέταση των γλυπτών, ο Ιαν Τζέκινς, δίχως να το έχει δει - όπως είπε - ισχυρίστηκε ότι «το 80% της πατίνας των Μαρμάρων είχε καταστραφεί πριν τα φέρει ο Ελγιν στο Λονδίνο» (!) και «μόνο ένα 10% οφείλεται στον καθαρισμό των χρόνων 1938-39» (!!!). Και συνέχισε αντεπιτιθέμενος, ουσιαστικά αμυνόμενος, λέγοντας: «Δύο από τα τελειότερα γλυπτά εξακολουθούν να σαπίζουν σήμερα στον Παρθενώνα». Αναφερόταν στις δύο μετόπες, στη βόρεια και νότια πλευρά, για τις οποίες βέβαια στέλεχος των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη είπε: «Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν, αφού πάνω τους υπάρχουν βαρύτατα αρχιτεκτονικά μέλη. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται στη θέση τους, στο μνημείο, και για συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται στο Μουσείο».

Στην πραγματικότητα οι Βρετανοί προσπάθησαν να εξωθήσουν τη συζήτηση σε γενικότερα θέματα συντήρησης μαρμάρου και εμμέσως να καλυφθούν οι βλαβερές επεμβάσεις που έκαναν στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Γι' αυτό μίλησαν για ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα (αποσιωπώντας τη ρύπανση στο Λονδίνο), διαπράττοντας στην πραγματικότητα μία πρωτοφανή ασέβεια προς τις αρχές της διεπιστημονικής συνεργασίας: Εάν το συνέδριο είχε αυτό το γενικό χαρακτήρα, τότε θα ανταλλάσσονταν απόψεις και μέθοδοι προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και όχι βέλη και κατηγορίες.

Το θέμα όμως ήταν τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο και η κατάστασή στην οποία περιήλθαν όχι από μία άτυχη επέμβαση, με σκοπό τον καθαρισμό και την προστασία, αλλά από μία προγραμματισμένη επέμβαση, με σκοπό τη λεύκανση και τον εντυπωσιασμό κατ' εντολήν όχι του Μουσείου, αλλά ενός πάμπλουτου εμπόρου τέχνης.

Το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρουσιάστηκε προχθές. Σύμφωνα με αυτό «η έκταση της επέμβασης τη δεκαετία του '30 είναι υπολογίσιμη και η φθορά μη αναστρέψιμη. Σε όλα τα γλυπτά έγινε επέμβαση, η επέμβαση στην πατίνα είναι ολοκληρωτική». Ενώ η χημικός μηχανικός Εύη Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η αφαίρεση της πατίνας συμπαρασύρει και μάρμαρο», προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Συντήρησης Α. Οντι, οι καθαρισμοί, σε μικρότερη έκταση, συνεχίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του '60.

Στο μεταξύ ο καθηγητής Θ. Σκουλικίδης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι « το μέγεθος της φθοράς διαπιστώθηκε επίσης με χρωματόμετρο, αλλά και με συγκρίσεις, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν αντίγραφα όλων των γλυπτών από το 1830-40».

Ακόμα κι αν αυτό που ξεκίνησε ως επιστημονικό συνέδριο υποβιβάστηκε στο επίπεδο των βρετανικών επιθέσεων, η ουσία της διεκδίκησης και οι νομικές της πλευρές παραμένουν ίδιες. Τα Μάρμαρα είναι κλεμμένα και γι' αυτό πρέπει να επιστραφούν. Και σ' αυτό το επίπεδο, το κρισιμότερο της διεκδίκησης, υπάρχουν όχι μόνο οι διεθνείς συμβάσεις και η ηθική πλευρά, αλλά και συγκεκριμένα έγγραφα που αποκαλύπτουν πώς, πόσους και με πόσα χρήματα δωροδόκησε ο Ελγιν, προκειμένου να επιλέξει και να αρπάξει τα γλυπτά που ήθελε εκείνος.

Συνέδριο με εξαγγελίες

Στη χθεσινή έναρξη του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη κατήγγειλε ότι «τελικά το συνέδριο οργανώθηκε με πολιτικάντικο τρόπο, ενώ η βρετανική πλευρά κατέφυγε σε επιθέσεις». Εξέφρασε όμως αισιοδοξία για την τελική έκβαση του θέματος και εξήρε τις ενέργειες της ΠΟΣΥΠΠΟ.

Η χθεσινή ημέρα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας αφιερώθηκε στα Μάρμαρα και ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γ. Τσακοπιάκος, ανακοίνωσε ότι ήδη με το φυλλάδιο που κυκλοφορεί στην είσοδο της Ακρόπολης έχουν συγκεντρωθεί 300 χιλιάδες υπογραφές υπέρ της επιστροφής.

Στο συνέδριο της ΠΟΣΥΠΠΟ η υπουργός έκανε και προεκλογικού τύπου εξαγγελίες... Παραδεχόμενη ότι ο Οργανισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες, ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χρόνου «θα» κατατεθεί σχέδιο Αρχαιολογικού Νόμου, με το οποίο «ελπίζει» σε αύξηση του προσωπικού με νέες προσλήψεις. Μίλησε επίσης και για ένταξη του Κέντρου Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο Γ` ΚΠΣ, για ανάγκη «οργάνωση της εκπαίδευσης των συντηρητών» και συνέδεσε το θέμα της υποδομής στον τομέα της συντήρησης με τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ