Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Δυναμικά στον αγώνα!

Πολιόρκησαν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, παραμένουν με τα τρακτέρ τους επί της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης

Ενας νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων «άνοιξε» χτες στη Θεσσαλία, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου, πολιορκώντας με τα τρακτέρ τους το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και προχωρώντας σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης. Οι παγετόπληκτοι βγήκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας την επιχείρηση εξαπάτησής τους από την κυβέρνηση και διεκδικώντας την καταβολή άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Χτες συγκέντρωση παγετόπληκτων είχε πραγματοποιηθεί στους Γόννους, ενώ στο «κατόπι» τους έρχονται σε λίγο αγρότες από άλλες επαρχίες του Νομού Λάρισας, αλλά και των άλλων νομών της Θεσσαλίας, που ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κομβόι στην ομίχλη

Από πολύ νωρίς το πρωί τα τρακτέρ των αγροτών ξεκίνησαν από τα χωριά της επαρχίας Τυρνάβου και κινούμενα με τα φώτα αναμμένα, μέσα στη βαθιά ομίχλη που είχε «πέσει» χτες στη Θεσσαλία, έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε άλλα σημεία προσυγκέντρωσης, απ' όπου σε κομβόι κατευθύνθηκαν προς στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Λίγο μετά τις 11.30 π.μ. κι ενώ το πυκνό «πέπλο» ομίχλης δεν είχε ακόμα σηκωθεί, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους έφτασαν στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου. Εκεί βρίσκονταν από το πρωί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος των δυνάμεων καταστολής ήταν, προφανώς, η τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών. Οι αγρότες, όμως, δεν πτοήθηκαν και τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου που διέρχεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις του στρατηγείου. Σε λίγο, με μια αιφνιδιαστική κίνησή τους, κατάφεραν να φτάσουν, με λίγα από τα τρακτέρ, στην πύλη του στρατηγείου.

Η παρουσία τρακτέρ στην κεντρική πύλη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι, όταν η Συντονιστική Επιτροπή των παγετόπληκτων συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτη, στον οποίο και έθεσε τα αιτήματά της για άμεση και δίκαιη αποζημίωση, τα οποία, όπως υποσχέθηκε, θα μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Συνεχίζουν

Μετά τη συνάντηση αποφασίστηκε τα τρακτέρ να παραμείνουν επί της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας και του Δημόσιου Ταμείου στον Τύρναβο. Οι παγετόπληκτοι είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ανάμεσα στ' άλλα ζητούν αποζημίωση στο 100% των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός στ' αμπέλια, στα δέντρα και στις άλλες καλλιέργειες, με βάση την πραγματική παραγωγή που αναμενόταν και τις πραγματικές εμπορικές τιμές πώλησης των προϊόντων, καθώς και πλήρεις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο. Επίσης, να δοθούν άτοκα δάνεια, με την εγγύηση του δημοσίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Τέλος, δηλώνουν ότι δε θ' επιτρέψουν να συνεχιστεί ο εμπαιγμός τους από το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση, αλλά θα βρουν τον τρόπο να βρουν το δίκιο τους.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Προετοιμασίες

Στο μεταξύ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες σε χωριά και επαρχίες της Θεσσαλίας - με ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις - για το ξεκίνημα των νέων αγώνων της αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα πλαίσια των σχετικών πρωτοβουλιών που παίρνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, πραγματοποιείται σήμερα, στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη αγροτικών συλλόγων του Δήμου Ταμασίου Καρδίτσας, με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τις νέες εξελίξεις στο θέμα του βαμβακιού, καθώς και για το πώς θα οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έρχονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ στον αγώνα (2002-11-16 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στην πολιτική κοροϊδία της κυβέρνησης (2002-09-04 00:00:00.0)
Με αγώνες τιμούν το Κιλελέρ! (2002-03-24 00:00:00.0)
Οι αγώνες φόρος τιμής στη θυσία των κολίγων! (2002-03-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν στο «πνεύμα» του Κιλελέρ! (2002-03-21 00:00:00.0)
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 26 Μάρτη (2002-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ