Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος

Με τη χτεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου χωροθετήθηκε το Μουσείο των Αθηνών στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε έκταση 30 στρεμμάτων, από τα οποία τα 5 στρέμματα βρίσκονται υπό απαλλοτρίωση.

Η χτεσινή απόφαση είναι εκείνη που ανοίγει τις «πόρτες» για την ένταξη του έργου στο Γ` ΚΠΣ, ενώ στο άμεσο μέλλον θα δοθούν οι όροι δόμησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και θα ανατεθεί η μελέτη.

Το Μουσείο Αθηνών θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά, το 90% του υλικού που θα φιλοξενήσει βρίσκεται στη διαχείριση της Γ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εξάλλου, αυτό το υλικό έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε που άνοιξαν οι ανασκαφές του Μετρό. Βέβαια, δε θα είναι δυνατό να εκτεθεί στο σύνολό του. Στα 20 στρέμματα περίπου που θα καταλαμβάνει το κτίριο, προβλέπονται 3 χιλ. τ.μ. για αποθήκες, καθώς και αίθουσες περιοδικών εκθέσεων.

Ωστόσο, στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι το μουσείο να παίξει το ρόλο του «Κέντρου Μελέτης και Ερευνας της αθηναϊκής αρχαιολογίας». Επίσης στο ίδιο κτίριο θα ενταχθεί και το Μουσείο Γραφής και Επιγραφών.

Στο οικόπεδο που χωροθετείται το μουσείο έχουν γίνει δοκιμαστικές τομές, στις οποίες δεν εντοπίστηκαν κτιριακά κατάλοιπα, εκτός από μικρό αριθμό οστράκων στις επιχώσεις.

Πάντως, το μουσείο θα συνδέεται με τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο, ώστε να δημιουργείται μία ενότητα.

Σημειώνουν ότι το μουσείο αυτό, καθ' όλα αναγκαίο, χωροθετείται δεύτερη φορά. Γεγονός που δηλώνει ότι η εσπευσμένη χτεσινή συζήτησή του αποτελεί επίσης ένα προεκλογικό «χαρτί», δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει μελέτη του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ