Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Ο κινηματογράφος των παιδιών

Τα παιδιά της Παλαιστίνης θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης

«Αδερφές» του Ρώσου, Σεργκέι Μποντρόφ
«Αδερφές» του Ρώσου, Σεργκέι Μποντρόφ

Με τιμώμενα πρόσωπα τα παιδιά της Παλαιστίνης αρχίζει στις 30/11 και ολοκληρώνεται στις 7/12 το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Το φεστιβάλ θα «απλωθεί» στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στα Κρέστενα και τη Ζαχάρω, ενώ σε άλλες πόλεις του νομού Ηλείας θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις. Από 13-19/12, το φεστιβάλ θα «συναντήσει» τα παιδιά της Αθήνας στο ανακαινισμένο «Φιλίπ» (Θάσου 11 - πλατεία Αμερικής).

Η τελετή έναρξης θα γίνει στο θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» του Πύργου (30/11) με προβολή των ντοκιμαντέρ «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» του Μάρκου Χολέβα και «Ολυμπιακή Εκεχειρία» της Μαρίας Λεωνίδα. Θα εμφανιστεί το χορευτικό συγκρότημα «AL KODS» της παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα προβάλλονται 41 ταινίες (12 μεγάλου μήκους και 29 μικρού), από 25 χώρες (Καναδάς, Κίνα, Ιράν, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, σκανδιναβικές χώρες, κ.ά.). Συμμετέχουν επίσης ταινίες από τις Κολομβία, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Αλβανία, Σιγκαπούρη, Βραζιλία, Κύπρο. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή γυναικών σκηνοθετών με 14 ταινίες.

Η Ελλάδα διαγωνίζεται με τις ταινίες «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου» της Πένυς Παναγιωτοπούλου και τις μικρού μήκους «Star System» του Σπύρου Σιάκα, «Ο Νόμος της Βαρύτητας» του Σπύρου Ρασιδάκη, «Τρύπα 2» του Ιορδάνη Ανανιάδη και «Το Ταμένο» της Μάρσας Μακρή.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα διεξαχθεί η 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - CAMERA ZIZANIO, με ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νέοι ηλικίας 3-20 χρόνων, σε μεμονωμένα ή σε παιδικά κινηματογραφικά εργαστήρια. Συμμετέχουν ταινίες από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία, Σκοτία, Αγγλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία Σλοβακία, Κιργιζία. Για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα και το «Πανόραμα Ελληνικών Σπουδαστικών Ταινιών» με 38 ταινίες από τέσσερις σχολές.

Από 23-29/11 θα διεξαχθεί στον Πύργο και στην Αμαλιάδα το αφιέρωμα στο μεγάλο Δανό δημιουργό κινουμένων σχεδίων, Jannik Hastrup. Στο αφιέρωμα για τα παιδιά της Παλαιστίνης θα προβληθούν οι ταινίες «Σύνορα Ονείρων και Φόβων» της Μάι Μάσρι, «Θεός Φυλάξοι», «Τα Ονειρά μας... Πότε;», «Παιδική ηλικία μέσα στις νάρκες» του Χισάμ Καγιέντ, βασισμένες σε σενάρια παιδιών και ταινίες παιδιών από τη Ραμάλα. Οπως πάντα, στο φεστιβάλ θα κυκλοφορεί καθημερινά η εφημερίδα «Ζιζάνιο» (και σε ηλεκτρονική έκδοση), ενώ θα λειτουργήσουν και εργαστήρια θεωρίας και τεχνικής του κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ