Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «πολιτισμός» της κυβέρνησης

Ο «πολιτισμός των πολιτισμών» της κυβέρνησης. 25 εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς. 50.000 ευρώ για τις βιβλιοθήκες της χώρας. 50.000 ευρώ η βραδιά στην Αννα Βίσση. Ο «πολιτισμός των πολιτισμών». Και όχι μόνο. Γιατί πετιέται σαν σαβούρα ο πολιτισμός ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν;

Μα δε χρειάζεται και πολλή σκέψη. Η επίθεση στο Ιράκ περνάει και από τα καλοπληρωμένα λικνίσματα της Αννας Βίσση και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει αυτόν τον «πολιτισμό των πολιτισμών». Οι δρόμοι προς το Αφγανιστάν χτες, του Ιράκ σήμερα, της Συρίας, ή ποιος ξέρει ποιου άλλου λαού αύριο, ανοίγονται και μέσα στα μυαλά των ανθρώπων βίαια, επώδυνα. Τα βομβαρδιστικά και τα χερσαία στρατεύματα έχουν μια αδιάσπαστη πλευρά. Τα καλοπληρωμένα λικνίσματα της Αννας Βίσση. Της κάθε Αννας Βίσση. Η μουσική της είναι το τερατώδες σάουντρακ των βομβαρδισμών.

Τα εκατομμύρια των πάμφτωχων στους δυτικούς δρόμους της «ελευθερίας» και της «αφθονίας» καταρρακώνονται κάτω από τα νέον του καπιταλιστικού θεάματος. Και η φτώχεια τους γίνεται αποτρόπαιη, όσο πιο προκλητικά γίνονται τα καλοπληρωμένα κουνήματα της Αννας Βίσση. Η αραχνιασμένη βιβλιοθήκη μιας επαρχιακής πόλης είναι η μια πλευρά της εικόνας των «Στελθ», που αδειάζουν τις βόμβες τους αδιάκριτα. Τα βιβλία που λιώνουν από εγκατάλειψη είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Η κυβέρνηση αυτό το γνωρίζει.

Παλιά, οι πρόγονοι των σημερινών, άναβαν φωτιές και έκαιγαν τα βιβλία. Τώρα αφήνονται στη μήνι του χρόνου. Τι άλλαξε; Παλιά όσοι έλεγαν την αλήθεια φοβούνταν την αστυνομία. Τώρα; Τώρα φοβούνται το θόρυβο που κάνει την αλήθεια να ακούγεται λίγο. Το θόρυβο των καλοπληρωμένων λικνισμάτων της Αννας Βίσση. Τι άλλαξε; Παλιά έλεγαν ότι ο άνθρωπος χρειάζεται μόνο μια γενική γνώση και να εκπαιδεύεται για τον πόλεμο και μόνο.

Σήμερα, με φωνές στη διαπασών λένε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι θράσος και γνωριμίες, ενώ προετοιμάζονται για πόλεμο. Τι άλλαξε; Δεν άλλαξε τίποτα.


Παύλος ΡΟΥΦΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ