Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσανατολισμός για τη μετά την Κοπεγχάγη εποχή

Συναντήθηκαν χτες Παπανδρέου - Ντε Σότο

Οσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης τόσο η Αθήνα και η Αγκυρα αποστρέφουν την προσοχή τους από το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και επικεντρώνονται σε περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, φαίνεται πως είναι πια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «ακόμη και ως έχει», σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Γ. Παπανδρέου. Από την άλλη πλευρά βασική επιδίωξη της Αγκυρας είναι η εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα με αυτούς τους στόχους, οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν και τις προτάσεις Ανάν για την επίλυση και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για τις επαφές που είχε ο υπουργός στην Ουάσιγκτον, καθώς και για το ταξίδι που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στην Αγκυρα την ερχόμενη Τετάρτη.

Αργότερα χτες το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αλβάρο Ντε Σότο, απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Αγκυρα, τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συσθήκες που δε θα απαγορεύσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με βάση το σχέδιο Ανάν, και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. «Ολοι μας, είπε ο Γ. Παπανδρέου, θεωρούμε ότι θα ήταν προτιμητέο να έχουμε μια λύση μέχρι την Κοπεγχάγη. Γίνονται προσπάθειες προς την πλευρά αυτή, προς το στόχο αυτό και βεβαίως αναμένεται να μπορούν να υπάρξουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των δύο πλευρών, για να μπορεί να προχωρήσει η βελτίωση αυτού του σχεδίου». Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Αγκυρα, σημείωσε πως «η Ελλάδα, βεβαίως, θέλει να διατηρηθεί η δυναμική για τη λύση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη, εάν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε η λύση».

Από την πλευρά του ο Ντε Σότο στις δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι «ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος. Ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια ρύθμιση στα βασικά θέματα έως το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Βεβαίως θα υπάρξει χρόνος και μετά την Κοπεγχάγη και έως το Μάρτη, που θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα, να διευθετηθούν άλλα θέματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ