Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής

Σήμερα η συγκέντρωση, ώρα 5 μμ, στο Συνδικάτο Οικοδόμων και πορεία στη Βουλή

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή γιορτάζει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα της χώρας τη σημερινή Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, στην πλατεία Κάνιγγος), απ' όπου και θα ξεκινήσει η πορεία για τη Βουλή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων, επισημάνθηκε, βρίσκονται με ευθύνη των κυβερνήσεων κλεισμένοι στα σπίτια τους, ουσιαστικά περιθωριοποιημένοι, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν δομές για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αποκατάσταση, εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάστασή τους υπογράμμισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στελέχη της Επιτροπής και έδωσαν συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους.

Στη χώρα μας υπάρχουν 500.000 κινητικά ανάπηροι και μόλις 200 κλίνες αποκατάστασης, όλες συγκεντρωμένες στην Αττική. Οι κρατικές δομές για τη φροντίδα και εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων, που υπολογίζονται σε 30.000, αλλά και για τα 250.000 παιδιά με νοητική υστέρηση, καλύπτουν μόλις το 1% των παιδιών. Για το 99% δεν υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση. Η ανεργία σε όλες τις κατηγορίες των αναπήρων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού ακόμα και οι αμφισβητούμενες καταγραφές της κυβέρνησης μιλούν για ποσοστό 74%. Για τους τυφλούς και κωφούς (υπολογίζονται σε 60.000), που υπήρχε ένα σχετικά καλύτερο επίπεδο απασχόλησης, τα ποσοστά ανεργίας είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Δραματική, όπως καταγγέλθηκε, είναι η κατάσταση και στα διάφορα ιδρύματα, η πλειοψηφία των οποίων διοικείται από φιλανθρωπικά σωματεία, ενώ η Ε. Χαλιάσου, μητέρα παιδιού με αυτισμό τόνισε: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Εξαθλιωνόμαστε οικονομικά και ζούμε με την ανασφάλεια για το τι θα γίνουν όταν φύγουμε από τη ζωή αφού δεν υπάρχουν κρατικές δομές για τη φροντίδα τους».

Αναμασήματα της κυβερνητικής πολιτικής

Αναμασήματα της κυβερνητικής πολιτικής περιέχουν τα μηνύματα των συναρμόδιων υπουργών για την 3η Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής αναφέρεται στις υπάρχουσες δομές - που εξαγγέλλονται για κάθε περίσταση - όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης και το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας καμαρώνει για την υλοποίηση του νόμου 2643/98 που ενεργοποιήθηκε μόνο δύο φορές και μάλιστα προεκλογικά.

Απ' την άλλη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ως επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας περιορίζεται στην κατάθεση της ετήσιας έκθεσης στη Βουλή και σε φιέστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ