Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Διαδικασίες μακριά απ' τις απαιτήσεις

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» κέρδισε έδρα στη Διοίκηση

Με συνοπτικές διαδικασίες και μακριά απ' τις απαιτήσεις για απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έγινε την περασμένη Κυριακή (1.12.2002) το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Ενδεικτικό των διαδικασιών ήταν ότι δεν υπήρξε εισήγηση της απερχόμενης Διοίκησης ενώ ο Διοικητικός Απολογισμός δε συζητήθηκε στην ολομέλεια της απερχόμενης Διοίκησης, γιατί -όπως καταγγέλθηκε απ' το βήμα του συνεδρίου - «ήταν κλειδωμένος» στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Η μόνη παράταξη που παρουσίασε θέσεις σε προκήρυξη ήταν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚ), ενώ οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της έδωσαν - όσο ήταν δυνατόν βέβαια - έναν τόνο μέσα σε μια διαδικασία, όπου απ' τη μια γίνονταν ομιλίες και απ' την άλλη η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μια απ' τις αποφάσεις του συνεδρίου ήταν να γίνει το συντομότερο δυνατό νέο συνέδριο στο οποίο θα επεξεργαστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας.

Από την άποψη των εκλογικών αποτελεσμάτων υπήρξε η εκλογή εκπροσώπου της ΔΠΚ στο ΔΣ (πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα), ενώ υπήρξε «ανακατανομή» των ομάδων μέσα στην παράταξη που είχε την πλειοψηφία και υποστηρίχτηκε απ' τη ΝΔ. Αυτή τη φορά υπήρξαν δυο ψηφοδέλτια: Της Συμπαράταξης ΔΑΚΕ-ΔΑΚΙ-ΔΗΚΙ, που πήρε 56 ψήφους και 11 έδρες και της ΔΑΚΕ-Γιατρών ΙΚΑ που πήρε 22 ψήφους και 4 έδρες.

Η ΠΑΣΚ-Γιατρών πήρε 23 ψήφους και 5 έδρες και η «Αυτόνομη Συσπείρωση Ιατρών» πήρε 3 ψήφους χωρίς καμιά έδρα.

Στο προηγούμενο ΔΣ η ενωμένη ΔΑΚΕ είχε 17 έδρες και η ΠΑΣΚ 4 έδρες, ενώ η ΔΠΚ δεν είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων διαδικασιών.

Οι διεκδικήσεις της Πανεπιστημονικής

Η ΔΠΚ καταψήφισε τον απολογισμό ενώ ψήφισε λευκό στην απόφαση του συνεδρίου.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΠΚ στις ομιλίες τους υπογράμμισαν ότι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ με την εκχώρηση τομέων στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συντελούνται με φόντο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας και της ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών. Ο μόνος δρόμος, τόνισαν, που μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό τέλμα δεν μπορεί να είναι άλλος απ' τη διεκδίκηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες, τη δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου με την αξιοποίηση και των μονάδων του ΙΚΑ, τη στελέχωση με γιατρούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ