Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αφγανιστάν - ένας χρόνος μετά...

Εχει συμπληρωθεί ένας και πλέον χρόνος από τη στιγμή που ξεκίνησε η «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Μια σταυροφορία που έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες θύματα μεταξύ άμαχων Αφγανών, τόσο αμάχων όσο και οι τραγικοί νεκροί του Μανχάταν (γεγονός που το αποσιωπούν αυτοί οι οποίοι κατηγορούσαν τους κομμουνιστές για «συμψηφισμούς» επειδή δε συντάχτηκαν με τις νέες αμερικανικές δολοφονίες).

Από τους στόχους της αμερικανικής επιδρομής, εκτός από τη ...σύλληψη του Μπιν Λάντεν, ήταν και ένας ακόμα: Η επίτευξη ...ειρήνης στο Αφγανιστάν. Είχε πραγματοποιηθεί μάλιστα και διεθνής διάσκεψη στη Βόννη πριν ένα χρόνο, η οποία επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες (όπου συμμετείχε και η ...«ισχυρή Ελλάς»), για να τεθούν οι βάσεις της ειρήνευσης.

Ενα χρόνο μετά, οι ...«ειρηνοποιοί» (μεταξύ αυτών και η «ισχυρή Ελλάς») μπορούν να νιώθουν περήφανοι: Οι μάχες μεταξύ αντιτιθέμενων φατριών όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και ολοένα φουντώνουν. Βέβαια, αυτό καθόλου δε στενοχωρεί τις ΗΠΑ. Ετσι, στο πλαίσιο της ...«ειρήνευσης», την περασμένη Κυριακή, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν ξανά το Δυτικό Αφγανιστάν. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι ήθελαν να σταματήσουν τους εκεί αντιτιθέμενους πολέμαρχους να... σκοτώνονται. Γι' αυτό τους σκότωσαν αυτοί!

Πάντως, υπάρχουν και πλευρές της ζωής στο Αφγανιστάν που - αυτό ας το αναγνωρίσουμε στους Αμερικανούς - έχουν ήδη ομαλοποιηθεί. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ιδού: Η τελευταία ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή οπίου στη χώρα αυξήθηκε αλματωδώς τον τελευταίο χρόνο και, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το Αφγανιστάν ανέκτησε φέτος τα σκήπτρα της μεγαλύτερης παραγωγού βάσης της ηρωίνης στον κόσμο με 3.400 μετρικούς τόνους...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ