Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 60ή ΕΠΕΤΕΙΟ
Ο Γοργοπόταμος έχει το κόκκινο χρώμα της Αντίστασης!

Χιλιάδες αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης, εργαζόμενοι και νεολαία, παρά την κακοκαιρία, συμμετείχαν και τίμησαν την επέτειο στον τόπο της επιχείρησης

Ενα ατέλειωτο δάσος από ομπρέλες έχει κυριολεκτικά καταλάβει όχι μόνον το χώρο της εκδήλωσης αλλά ό,τι κυριολεκτικά πατιότανε τριγύρω
Ενα ατέλειωτο δάσος από ομπρέλες έχει κυριολεκτικά καταλάβει όχι μόνον το χώρο της εκδήλωσης αλλά ό,τι κυριολεκτικά πατιότανε τριγύρω
Εξήντα χρόνια μετά. Οι ασπρομάλληδες αγωνιστές παρά τα χρόνια που βαραίνουν και παρά την έντονη κακοκαιρία, με το πείσμα που τους διακρίνει και μαζί με χιλιάδες ακόμα φίλους της Αντίστασης, νεολαίους της ΚΝΕ και εργαζόμενους, κατέκλυσαν το χώρο στο Γοργοπόταμο, για να τιμήσουν την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 του Νοέμβρη 1942), τη μεγάλη Εθνική Αντίσταση των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ.

Στην περιοχή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πολλές εκατοντάδες πούλμαν και ιδιωτικά αυτοκίνητα, που έφτασαν απ' όλες τις περιοχές της χώρας και μετέφεραν τους χιλιάδες αγωνιστές. Οι ομπρέλες, και ό,τι άλλο πρόσφορο για την περίπτωση, που κρατούσαν οι συμμετέχοντες, τα απλωμένα πανό της ΠΕΑΕΑ με τα κεντρικά συνθήματα της Αντίστασης δημιουργούσαν ένα μοναδικό περιβάλλον. Ενώ τα αντιστασιακά τραγούδια που τραγούδησε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ και τα δυναμικά συνθήματα υπέρ της Αντίστασης, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που φωνάζονταν έδιναν τον αγωνιστικό-διεκδικητικό χαρακτήρα της εκδήλωσης τιμής. Δείχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι αξίες και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης όχι μόνο δεν ξεχνιούνται, αλλά στις μέρες μας σηματοδοτούν την ανάγκη για ένταση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, ενάντια στην υποτέλεια, για εθνική ανεξαρτησία και για λαϊκά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της άρχουσας τάξης, της κυβέρνησης και των κομμάτων του δικομματισμού στη χώρα μας. Εξέφραζαν, τέλος, την απαίτηση για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενάντια στο γνωστό διχοτομικό «σχέδιο Ανάν»...

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις με τα λάβαρα του αγώνα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και άλλων οργανώσεων. Επίσης, παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Στερεάς-Εύβοιας, και Γιάννη Παναγή, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΝΕ Φθιώτιδας.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του δημάρχου Γοργοποτάμου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Στερεάς-Εύβοιας, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Είμαστε εδώ και φέτος, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους αθάνατους νεκρούς μας. Οχι μόνο γιατί τα ιδανικά της Εθνικής μας Αντίστασης παραμένουν ανεκπλήρωτα. Αλλά, ακόμη πολύ περισσότερο, γιατί δε βολευόμαστε κάτω από την μπότα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Γιατί τούτος ο λαός δεν προσκυνά και δεν πρόκειται να προσκυνήσει τους νέους σύγχρονους καταχτητές, τους δολοφόνους και ληστές των λαών.

Ετσι και σήμερα, ο ανυπόταχτος λαός μας συνεχίζει τους αγώνες του, στέλνει μηνύματα ελπίδας και δίνει μαθήματα αξιοπρέπειας. Γιατί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων υποστηρικτών της ΕΕ είναι μια διαρκής κλιμάκωση αντιδραστικών μέτρων, που στοχεύουν στην αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της νεολαίας», τόνισε ο ομιλητής.

Φοβούνται τη λαϊκή συσπείρωση

Αφού αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα δεσμά που εξυφαίνονται σε βάρος του λαού μας με τις εγκληματικές πολιτικές, που εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στη λαϊκή αντίσταση και πάλη, ο ομιλητής επισήμανε: «Φοβούνται τη ρεαλιστική για τις ανάγκες του λαού μας πρόταση του ΚΚΕ. Το δρόμο της λαϊκής συσπείρωσης, αντίστασης, σύγκρουσης και ανατροπής της πολιτικής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που θα οδηγήσει σε μιαν άλλη, λαϊκή διακυβέρνηση της χώρας μας. Με την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, που θ' ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό. Γι' αυτό επιτίθενται στο ΚΚΕ και ζητάνε ν' αλλάξουμε την πολιτική μας».

Εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ ο Βασίλης Φυτσιλής, αναφερόμενος στο ιστορικό της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, θα ξεκαθαρίσει: Η ιστορική αλήθεια είναι, ότι αν δεν υπήρχαν τα παλικάρια του ΕΛΑΣ και ο αθάνατος αρχηγός τους, ο θρυλικός Αρης Βελουχιώτης, Γοργοπόταμο δε θα είχαμε εμείς σήμερα για να τιμούμε... Ενώ απαντώντας στις «εκ του πονηρού» αιτιάσεις για... ενωμένη, ουσιαστικά αποχρωματισμένη, αντίσταση ο ομιλητής θα επισημάνει:

«Είμαστε με το ΚΚΕ...»

«...Θέλουν την Εθνική Αντίσταση μουσειακό είδος χωρίς κανένα μήνυμα αγωνιστικό... Τη θέλουν "ενωμένη και αχρωμάτιστη"! Και κατηγορούν εμάς για κομματικοποίηση. Ε, λοιπόν, εμείς, όχι μόνο δεν το κρύψαμε ποτέ, αλλά με κάθε ευκαιρία, όπως και σήμερα, το δηλώνουμε απ' αυτό το βήμα, με παρρησία και υπερηφάνεια: Είμαστε με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας! Και είμαστε με το τιμημένο ΚΚΕ, το κόμμα των αγώνων και των θυσιών γιατί είναι το μόνο απ' όλα τα πολιτικά κόμματα που στάθηκε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, αρωγός και συμπαραστάτης στους αγώνες μας για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, για την ηθική, έστω, αποκατάσταση των αγωνιστών. Είμαστε με το ΚΚΕ γιατί είναι ο δημιουργός και ο στυλοβάτης του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης. Είναι το ΚΚΕ που κάλεσε, με την κατάρρευση του Μετώπου, στην Αντίσταση όταν οι επίσημοι συνιστούσαν υποταγή στο Χίτλερ και στο Μουσολίνι»...

Κατόπιν ο ομιλητής επισήμανε την εχθρική στάση όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Εθνική Αντίσταση και στους αγωνιστές της, και ιδιαίτερα του Κ. Σημίτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά και να δεχτεί αντιπροσωπεία των αγωνιστών, της ΠΕΑΕΑ, για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους σχετικά. Κατήγγειλε ιδιαίτερα τη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης Σημίτη σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Συνεχίζοντας ο Β. Φυτσιλής υπογράμμισε ότι οι αγωνιστές της Αντίστασης ήταν, είναι και θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μαζί με όλο το λαό ενάντια στον πόλεμο, στην ιμπεριαλιστική επέλαση και για τα δίκαια των εργαζομένων. Ενώ κλείνοντας και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στη νέα γενιά, «στ' αγόρια και τα κορίτσια όλης της Ελλάδας», θα πει χαρακτηριστικά:

«Το μέλλον σας δε βρίσκεται στα γήπεδα του φανατισμού και της αγριότητας, ούτε στους "παραδείσους" της πορνείας και των ναρκωτικών. Μη δεχτείτε ποτέ να γίνετε υποχείρια και θύματα του κάθε Χριστόδουλου, κοπάδι από άβουλα και υπάκουα πρόβατα στα εκμαυλιστικά κηρύγματα της θρησκοληψίας και της αποχαύνωσης. Να μην υποκύψετε στην άθλια κυβερνητική προπαγάνδα να γίνετε επαγγελματίες οπλίτες, στελέχη δήθεν των Ενόπλων Δυνάμεων, για να εξασφαλίσετε, όπως λένε, την πατρίδα σας και ένα "λαμπρό μέλλον". Πρόκειται για πελώρια και κραυγαλέα απάτη! Σας θέλουν για μισθοφόρους λεγεωνάριους, τροφή στα κανόνια των στρατοκρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να σκοτώνετε αθώους ξένους, ακόμα και δικούς σας ανθρώπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ