Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Την αλ Κάιντα «βλέπει» και η Ουάσιγκτον

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξαιρετικά βάσιμη εκτιμούσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, την πιθανότητα να είναι αληθινή η ηλεκτρονική ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τη διπλή επίθεση κατά ισραηλινών στόχων, στη Μομπάσα της Κένια, από το «Πολιτικό Γραφείο της αλ Κάιντα αλ Τζιχάντ». Η ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα και εξετάζεται η αυθεντικότητά της από την Ουάσιγκτον, που ούτως ή άλλως, θεωρεί ότι η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση «αλ Ιτιχάντ αλ Ισλαμίγια», την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις, σχετίζεται στενά με την αλ Κάιντα.

Την ίδια στιγμή, ο ταξίαρχος Γιόσι Κούπερβασερ, των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωνε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Κνέσετ, ότι οι μυστικές υπηρεσίες «είχαν πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα ετοιμάζει επίθεση στην Κένια, αλλά δεν ήξεραν ότι ο στόχος ήταν ισραηλινός». Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Ντάνι Γιατόμ, παραδεχόταν ότι οι προειδοποιήσεις που δέχονται οι ισραηλινές υπηρεσίες είναι τόσες πολλές που δε λαμβάνονται όλες υπόψη.

Ενώ ο Κενιάτης Πρόεδρος, Ντάνιελ άραπ Μόι, βρίσκεται, ήδη, στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συζητήσεις για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» με τον Πρόεδρο Μπους, την Πέμπτη, η κυβέρνησή του δεχόταν σφοδρή κριτική, από ανώνυμους ξένους αξιωματούχους και από τον τοπικό Τύπο, ότι αγνόησε, τουλάχιστον, 4 συγκεκριμένες προειδοποιήσεις που έγιναν από τη βρετανική, τη γερμανική και την αυστραλιανή κυβέρνηση, με την πλέον πρόσφατη να αναφέρεται στη Μομπάσα. Παρ' όλα αυτά, Κενιάτες αξιωματούχοι διέψευδαν την ύπαρξη τέτοιων προειδοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ