Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΑΡΙΓΚ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Να μην αποχαρακτηριστεί ο χώρος

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε χτες το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία ερωτά την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθεί η απόφαση αποχαρακτηρισμού της έκτασης στη Χαλκίδα, ώστε να μην οικοπεδοποιηθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

«Ο όμιλος Κουταλίδη, αναφέρει η Ερώτηση, ιδιοκτήτης και της συρματουργίας ΔΑΡΙΓΚ στη Χαλκίδα έχει αποδοθεί σε ένα παιχνίδι πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδιά του, δηλαδή, να περιέλθει στην κατοχή του το οικόπεδο (όπου λειτουργεί σήμερα το εργοστάσιο) έκτασης 54 στρεμμάτων, για να αναγείρει συγκρότημα κατοικιών, εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, πάρκινγκ κ.ά. Ο συγκεκριμένος χώρος, όμως, έχει χαρακτηριστεί, μετά την τελευταία αναθεώρηση του σχεδίου πόλης από το Δήμο Χαλκίδας, ως "χώρος πολιτιστικών λειτουργιών και πρασίνου".

Ο όμιλος για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, πριν ένα χρόνο, έθεσε εκβιαστικά το αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει μετεγκατάσταση του εργοστασίου αρκεί να τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης για να εκμεταλλευτεί την οικοπεδική έκταση των 54 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκίδας, για την υλοποίηση των κερδοσκοπικών του σχεδίων. Τότε το ΔΣ αποδέχτηκε, κατά πλειοψηφία, το αίτημα του ομίλου με την προϋπόθεση ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει με την πρόσληψη όλων των εργαζομένων». Πρόσφατα, επισημαίνεται στην Ερώτηση, έγινε γνωστό ότι με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο όμιλος Κουταλίδη κατάφερε τον αποχαρακτηρισμό της ως χώρου κύριας κατοικίας. Στο μεταξύ οι απολύσεις συνεχίζονται και το σωματείο εκφράζει φόβους για χειρότερες εξελίξειςμ ενώ καμιά ενέργεια μετεγκατάστασης δεν έχει γίνει από τον όμιλο.

Ερωτάται λοιπόν η αρμόδια υπουργός σε τι μέτρα και ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να ανακληθεί η απόφαση αποχαρακτηρισμού της έκτασης ώστε να μην αποχαρακτηριστεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης, χαρακτηρισμένος ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και πρασίνου, ο οποίος μάλιστα από το 1958 έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και το 1971 ως ιστορικός τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ